Община Стара Загора дари модерен анестезиологичен апарат

Кметът на Община Стара Загора Живко Тодоров връчи днес на УМБАЛ „Проф.д-р Стоян Киркович“ дарение на модерен анестезиологичен апарат

Община Стара Загора дари модерен анестезиологичен апарат | StandartNews.com

Кметът на Община Стара Загора Живко Тодоров връчи днес на УМБАЛ „Проф.д-р Стоян Киркович“ дарение на модерен анестезиологичен апарат, с функции на интензивен респиратор. Апаратурата е закупена с част от постъпилите средства в специално създадената, през пролетта, дарителска сметка на община Стара Загора за борба с COVID-19.


„Апаратът, който даряваме днес е важен и за пациентите, и за лекарите, и за медицинските екипи, които са поели грижата за здравето и за спасяване на човешкия живот. Апаратът има жизнено спасяваща функция и днес при борбата с коронавируса, но ще може да се използва и след края на пандемията“ – каза кметът Живко Тодоров. От думите му стана ясно, че и през следващата година ще продължат действията за закупуване на още апарати. Тодоров е категоричен, че целта е предоставяне на по-качествена грижа за пациентите. Градоначалникът благодари на всички, които се включиха в борбата с пандемията като се включиха в дарителската кампания.


Припомняме, че през месец април с решение на Общински съвет Стара Загора бяха отпуснати 60 хил.лева за закупуването на високия клас анестезиологичен апарат на марка Mindray, който да бъде дарен на най-голямото лечебно заведение в региона. Дареният апарат за анестезия е с двойно приложение и болницата има необходимост от повече такава техника.

 

Апарати от този вид се използват в операционните зали, но при необходимост и в Клиниката по реанимация за лечение на пациенти, които имат нужда от интубиране и дихателна реанимация, допълни изпълнителният директор на УМБАЛ“Проф.д-р Стоян Киркович“ проф. Йовчо Йовчев.


При връчване на дарението присъстваха още зам.-кметът на община Стара Загора Жилена Желева и лекари от Клиниката по анестезия и интензивно лечение, които ще работят с апаратурата.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай