Община Мирково получи ценна подкрепа от Група Геотехмин

По Благотворителна програма "Българските добродетели" ще бъдат осъществени важни за местното население проекти

Община Мирково получи ценна подкрепа от Група Геотехмин | StandartNews.com

Доминик Хамерс, изпълнителен директор на Геотехмин ООД, Цветанка Йотина, кмет на община Мирково и инж. Драгомир Драганов подписват партньорската програма.

 

  • По Благотворителна програма "Българските добродетели" ще бъдат осъществени важни за местното население проекти

Мирково е малка община, разположена на южния склон на Етрополска Стара планина, с богата история, героично минало, свързано с Априлското въстание и Руско-турската война, и живописна природа. След Освобождението тук са били създадени първата пивоварна фабрика и първата кредитна кооперация в България. Днес основен двигател в социално-икономическото развитие на района е медодобивното предприятие Елаците-Мед АД, част от група ГЕОТЕХМИН. Компанията е строила нови църкви и паметници, ремонтирала е безвъзмездно участъци от улици и детски градини и традиционно оказва подкрепа за редица проекти на местната общност.
На 18 ноември в Община Мирково беше поставено началото на нова инициатива - тригодишна рамкова програма, по която четири дружества от група Геотехмин - Геотехмин ООД, Елаците-Мед АД, Геострой АД и Геотрейдинг АД, ще осигурят финансиране на нови социално-значими проекти. Подкрепата ще бъде в рамките на Благотворителна програма "Българските добродетели", създадена през 2018 г. по идея на проф. дтн инж. Цоло Вутов, управител на Геотехмин ООД.    
Кметът г-жа Цветанка Йотина е предложила до края на годината да се финансира подмяна на уличното осветление в село Бенковски, изготвянето на проект за рекултивация на депото за битови отпадъци в Смолско, както и да се закупи нова сметосъбираща машина за с. Мирково. "Избраните проекти показват грижата нe само за с. Мирково, но и за подобряването на инфраструктурата в по-малките населени места в общината" - казва Йотина. В плановете й за следващите години по "Българските добродетели" влиза и създаването на музей за медните духови инструменти,  който да показва на местните хора и туристите, дошли в китното село, голямото значение на рудодобива и приложението на медта.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай