Несебър пълен с туристи като през август

Всички са на рибния фестивал

Несебър пълен с туристи като през август | StandartNews.com

Несебър се напълни с туристи от цяла България. Въпреки че е октомври, много хора избраха морския град за почивка заради хубавото време и рибния фестивал „Есенни пасажи“. Начало на осмото му издание даде кметът на община Несебър Николай Димитров на площад „Месамбрия“. Той приветства гостите, като им пожела незабравими емоции в ютния морски град, пише "Флагман".

„За мен е удоволствие за поредна година да открием фестивала „Есенни пасажи“. Много съм щастлив, че тук има гости от цяла България. Има настроение, усмивки, слънце, много рибни специалитети. Сигурен съм, че всички наши гости и съграждани ще имат почивни дни, изпълнени с хубави преживявания в нашия уютен град“, каза кметът. 

Той съобщи, че тази година Общината реализира фестивала съвместно с МИРГ-Несебър, като финансирането е по „Програма за морско дело и рибарство 2014-2020“. 

„Тази прекрасна сцена и всички техники, които ги има, както и другите разходи са по този проект. Община Несебър работи и по други проекти с МИРГ, те са на стойност 9 млн. лв.“, добави пред публиката Николай Димитров.

Община Несебър първа въведе традицията с рибените фестивали в морските общини в Бургаска област. Преди 8 години, когато бе първото издание на „Есенни папсажи“, целта бе да се удължи сезонът. Тогава богатата и разнообразна програма привлякоха стотици хора от цялата страна. С всяка изминала година Община Несебър надгради фестивала, а за гостите стана и традиция да се върнат през октомври в древния град.  

„Аз съм много щастлив и доволен, че има много хора от цяла България. Хотелиерите се похвалиха, че има добра заетост, ресторантите работят, навсякъде мирише на риба – има позитивна атмосфера навсякъде“, похвали се Николай Димитров. 

След официалното откриване на сцената излезе обичаната певица Нели Петкова, която в продължение на часове зарадва феновете си с вечни хитове. 

Фестивалът ще продължи  до 25 октомври и предлага уникална атмосфера на своите гости -  кулинарни демонстрации в приготвянето на местни рибни деликатеси и специалитети, изпълнения на автентични фолклорни състави от Несебър, а акцент ще бъде провеждането на конкурс за най-вкусна рибена чорба. „Есенни пасажи“ тази година се отличава с разнообразната си програма, която е насочена към публика от всички възрасти. Целта на фестивала е популяризиране на рибарския район Несебър и да се отдаде почит на един от най-древните занаяти у нас – рибарството. 
 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай