Маймунче се роди в Старозагорския зоопарк

„Стара Загора вече има изцяло обновен Зоопарк

Маймунче се роди в Старозагорския зоопарк | StandartNews.com

„Стара Загора вече има изцяло обновен Зоопарк. Такъв мащабен ремонт не е правен на обекта от създаването му. Обновена е инфраструктурата, има изградени нови клетки и нови алеи“, разказа по време на обиколка по представяне на зоокътът пред представителите на медиите главният архитект на Община Стара Загора Виктория Грозева. От думите ѝ стана ясно, че строителните дейности са изцяло приключени и има издаден Акт 15 на 24 януари. Предстои назначаване на Държавна приемателна комисия, която да издаде разрешение за ползване.  „Смятаме, че качеството на дейностите, което е постигнато е на много високо ниво“, обобщи още арх. Грозева. Тя допълни, че ще бъде и много по-озеленено с увивни растения и новонасадените дървесни видове. Срокът на фирмата изпълнител фирма беше до 30 септември, предстои изчисляване на стойността на санкцията, която ще бъде наложена за забавянето.

„Предстои кандидатстване за издаване на Лиценз на зоопарка, който се издава от министъра на околната среда и водите по Закона за биоразнообразието. Очакваме да бъдат спазени сроковете и на пролет Зоопаркът да бъде отворен за старозагорци и гостите на града“, обясни зам.-кметът Милена Желева. Присъстващите имаха възможността да разгледат първи обновеното емблематично място за Стара Загора, което е променено и създава близка до природна среда на животните.

„Ремонтните дейности не попречиха на нормалния живот на животните. Гледачите полагат всички грижи за обгрижването на екземплярите“, категорична е Силвена Маврева, временно изпълняваща длъжността директор на Зоопарка. Тя сподели, че преди броени дни се е родило малко маймунче от породата Зелена морска, което е най-новото попълнение в семейството на зоокътът. От думите ѝ стана ясно още, че се водят преговори за допълване и обновяване на видовото разнообразие.

Ремонтните дейности включваха още изграждане на ново съоръжение с обучителен корпус, където ще има възможност за работа с деца и изнасяне на обучителни беседи. „Изградени са над 45 нови клетки, на други е направен основен ремонт. Изградени са нови тоалетни, с възможност за достъп на хора в неравностойно положение.  Обектът не беше лесен, защото най-важни бяха животните и ненарушаване на техния обичаен живот. Изцяло са подменени ел. инсталация, канализация и водопровод. Има нови мрежи, дървени обшивки на клетките“, обясни Живко Желязков, представител на фирмата изпълнител „Трейс Груп Холд“ АД. 

На събитието присъстваха още зам.-кметът инж. Янчо Калоянов, ръководителят на проекта Цанка Ганева и част от екипа на проекта.

Зоопаркът в Стара Загора  е създаден през 1957 и е вторият в страната, след Софийския. Повече от 60 години, на площ от 70 дка, в него могат да се видят над 400 животни, от 80 вида, от почти всички континенти.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай