Кметът на Бургас поиска увеличаване на срока за отсъствия

Кметът поиска от името на бургаски родители + 30 работни дни отсъствие по семейни причини за децата в предучилищната възраст

Кметът на Бургас поиска увеличаване на срока за отсъствия | StandartNews.com

В обстановка на увеличаваща се заболеваемост от КОВИД - 19 немалка част от бургаските родители на деца в задължителна предучилищна възраст изпитват притеснение да ги пускат на занятия с останалите им връстници и имат възможност да се грижат за тях у дома. В момента е регламентирано такова отсъствие по семейни причини да е с продължителност не повече от 20 работни дни. От миналата седмица до днес мнозина бургаски родители поискаха съдействие от кмета Димитър Николов. Те търсят отговор на въпроса възможно ли е удължаване на този срок. В тяхна подкрепа днес кметът изпрати официално писмо до компетентния орган МОН и лично до министър Красимир Вълчев. С него той предлага увеличаване с 30 дни на срока за отсъствие по семейни причини на децата в задължителна предучилищна възраст на територията на община Бургас - в рамките на извънредната епидемиологична обстановка и в допълнение на полагащите се 20 дни за учебната година.

"По препоръка на Регионалната здравна инспекция в Бургас и предвид актуалната информация, предоставена от Общинския координационен щаб за нарастващ брой заразоносители на COVID-19 и карантинирани жители, с цел предотвратяване разпространението на вируса сред децата, техните семейства, екипите на детските градини и училищата, считам за целесъобразно да се предостави възможност на децата в задължителна предучилищна възраст да отсъстват по желание на родителя за период от 30 дни над разрешените до момента 20 дни, в рамките на извънредната епидемиологична обстановка.", пише кметът Димитър Николов в писмото си до министър Вълчев.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай