Кметове с визия за умните градове

АБГР събра общинари на форум за бъдещето

Кметове с визия за умните градове | StandartNews.com
  • "Стандарт" партнира със сдружението в изготвянето на дигитална туристическа карта
  • АБГР събра общинари на форум за бъдещето

 

Как да се включи местната власт в новия дигитален свят, така че управлението да стане по-ефективно и по-достъпно за гражданите. Това бе темата на научно-практическата конференция "Интелигентни градове и общини - Визия за бъдещето" в Правец. Форумът бе организиран от Асоциацията на градовете и регионите. Събитието се състоя на 30 и 31 юли и в него взеха участие над 100 души, между които кметове, зам.-кметове, председатели на общински съвети, общински съветници, експерти, членове, партньори и приятели на асоциацията. Като лектори в конференцията напътствия и съвети към общините отправиха модератори и лектори от VIVACOM и Университета за национално и световно стопанство, а подкрепата за форума бе от Фондация "Конрад Аденауер".

В програмата на форума участваха изтъкнати лектори от УНСС, VIVACOM и представители на IT сектора, като Scalefocus и ORAK Engineering.

Асоциацията на българските градове и региони вече 17 години осъществява съвместни проекти с Фондация " Конрад Аденауер". Настоящата конференция бе част от това сътрудничество за подкрепа на градските власти и администрация, за повишаване на ефективността на упраевлението в градовете - в интерес на гражданите и в съответствие с европейските ценности и стандарти.

В началото на конференцията приветствията бяха поднесени проф. д-р Димитър Димитров, ректор на УНСС, Атанас Добрев, главен изпълнителен директор на VIVACOM, Венцислав Караджов, председател на Комисията за защита на личните данни, Найден Зеленогорски  - депутат в 46 "НС и бивш председател на УС на АБГР.

"Мисията на Асоциацията на градовете и регионите е да бъде партньор на национални, международни и европейски институции и организации при разработването и реализацията на национални и европейски политики и програми за развитие на местното и регионалното управление и гарантиране на устойчиво развитие на териториите", каза при откриването председателят на сдружението Ергин Емин.Тъй като организацията стъпва на на двата основни стълба на демократичното развитие - градовете и регионите, дигитализацията и визията на умните градове е една от важните теми, по които общините ще трябва да усилено да работят сега и в следващите години. В градовете, особено 28-те областни центъра, на практика живее повече от половината от населението на България. Тези хора имат правото и задължението да бъдат двигатели на прогреса и по този начин да определят посоката на развитието не само на своите градове, но и на страната като цяло. Чрез втория стълб - регионите - всъщност се обхваща цялото население на България,  обединено в силни структури, които разполагат с необходимите ресурси и капацитет за разработване и прилагане на модерна регионална политика, отговаряща на предизвикателствата и отговорностите на страна ефективен член на ЕС.

Като партньор в един друг мащабен проект -  "Чудесата на България - дигитални маршрути" , заедно с Университета за национално и световно стопанство и с Асоциацията на градовете и регионите, "Стандарт" също се присъедини към форума.

Съвместният проект има за цел да дигитализира и надгради кампанията на "Стандарт" "Чудесата на България". Чрез модерна, интерактивна карта, всеки българин ще вижда най-интересните културно-исторически маршрути, но ще може и сам да съставя вълнуващото приключение из културните, историческите и природните символите на страната ни. Нещо повече - само един клик, той ще научава историята на обектите, както и вълнуващите легенди за тях.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай