Сряда,

Кметове искат среща с премиера

От: Ирина Ангелова -
Кметове искат среща с премиера
A
A
A

Кметовете на седемте общини в област Кърджали и председателите на местните парламенти излязоха с обща позиция по повод натрупани и нерешени проблеми от представителя на държавата в област Кърджали – областният управител. Кметът на община Кърджали Хасан Азис определи взетото решение като „прецедент с негативен знак за отношенията и координацията между местната и регионалната власт”. „Само седмици след изпитото кафе на диалога действията на областния управител против решенията на местната власт изцяло противоречат на разговорите и желанията, които бяха декларирани на тази среща”, посочи Хасан Азис.
      
„Единствено в област Кърджали областният управител спира решенията на общинските съвети на всички общини, свързани с местните налози”, посочиха кметовете като уточниха, че ясно и категорично – в лицето на министър-председателя Бойко Борисов и на министъра на финансите Владислав Горанов е била дефинирана политиката на държавата за увеличаване на местните налози от всички общини.
        
Кметът на Кърджали Хасан Азис уточни, че тази позиция не е само заради местните налози, но и заради натрупаните през последните пет години нерешени проблеми, които са от компетенциите на областния управител, като  ремонт на републиканска пътна инфраструктура, водоснабдяването, осигуряване на терен за изграждане на нов приют за бездомни кучета, старт на строителството на обходния път на Кърджали.
      
„Считаме, че областният управител в момента не помага със своите действия за провеждането на конструктивна политика за решаването на местните проблеми. Неговите действия са политически, тяснопартийни и популистки”, категоричен бе Хасан Азис и допълни, че кметовете и председателите на общинските съвети в Кърджали, Момчилград, Джебел, Крумовград, Ардино, Кирково и Черноочене ще настояват за среща с премиера, за да го попитат дали действията на областния управител в Кърджали са съгласувани с него.
        
Кметът Хасан Азис обяви също, че ще изпратят позицията си до групата на ДПС в Народното събрание и до останалите парламентарни групи, за да бъдат запознати с политиката, която се води в област Кърджали. „Няма да участваме в заседания, работни срещи и инициативи на областния управител, като отговор на прекъсването на диалога от негова страна с представителите на местната власт”, категоричен бе кметът на Кърджали.
   
„Не одобрявам повишението на налозите, защото това ще натовари данъкоплатците. Неизпълнението на закона ме задължава да обжалвам решенията на общинските съвети. Длъжен съм да упражнявам контрол по законосъобразност. Не го правя самоцелно”, коментира областният управител Никола Чанев.


Всички новини от категория Регионални.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Още от категорията