Кмет на Чикаго отказа братство с разградско село

Дни преди да загуби изборите за нов мандат, кметът на Чикаго Рам Емануел отказа да приеме поканата за побратимяване със село Черковна

Кмет на Чикаго отказа братство с разградско село | StandartNews.com

Отказ да приеме поканата за побратимяване  между американския мегаполис Чикаго и разградското село Черковна обяви кметът на многомилионния град Рам Емануел. Един от най-могъщите градоначалници в САЩ съобщи   решението си в писмо до кметицата на българското село Величка Стоянова дни преди да загуби поста си, победен на избори от съперничката си Лори Лайтфут.
Сагата с приятелството между Чикаго и Черковна  тръгна миналата година, след като трима местни зевзеци, представляващи т.н. Съвет на старейшините в Черковна убедили кметицата кака Величка да предложи на  мистър Емануел  побратимяване. Те обяснили връзката между двете селища с факта, че животът в тях е възникнал върху поляни от див чесън. Чикаго дори носел името си от индианското название на ароматната  трева чикагуа, която все още расте буйно и   около Черковна.
Писмото било разгледано внимателно от кметския екип на Рам Емануел, който отклонил поканата с обяснението, че Чикаго вече е побратимен с 28 града в света и в момента не се предвижда разширяване на международното сътрудничество, обясняват старейшините на Черковна пред разградския вестник „Екип7“. Мотивираният отказ пристигнал в лудогорското кметство в писмо, подписано лично от кмета на мегаполиса с дата 25 март 2019 година.
Черковна е едно от най-малките села в община  Разград. В него живеят около стотина възрастни хора и още десетина собственици на вили прекарват топлия сезон там. Ентусиастите от Съвета на старейщините обаче не са  обезкуражени от отказа на властта в Чикаго да ги приеме за побратими. Сега те обсъждат идеята да обединят в асоциация всички села с името Черковна в България и после заедно да предприемат общи инициативи.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай