Кмет към евродепутат: Очернихте Поморие!

Иван Алексиев недоумява защо се намесват градът и държавата в спор, който е гражданско-правен

Кмет към евродепутат: Очернихте Поморие! | StandartNews.com

Кметът на Поморие Иван Алексиев остро осъди поведението на евродепутата от Северната зелена левица Клер Дейли, която, по думите му, пристигнала в града, за да брани частни интереси, използвайки политическото си влияние, пише Флагман.

Точно в 9 без 5 градоначалникът влезе в комплекс „Сънсет Ризорт“ и показа пред медиите поканата си за срещата с евродепутатката. Клер Дейли обаче слезе от апартамента малко след 10 часа. Иван Алексиев показа поканата си от името на „Сънсет Ризорт“ и г-н Николай Павлов да участва на тази среща.

„Като кмет на Поморие съм длъжен да защитя града и жителите му. Клер Дейли има две запитвания до Община Поморие, на които е отговорено официално, че поставеният проблем касае отношения на собственици на апартаменти в сгради в режим на етажна собственост, но въпреки това ние сме отговорили, защото собствениците са уведомили Община Поморие, че са изпълнили изискванията на Закона за етажната собственост.

„Сънсет Ризорт Мениджмънт 2“ единодушно е избран от всички собственици на всички сгради да управлява този комплекс. Той е от затворен тип, изграден е в едно УПИ, ограден е отвсякъде, има пропускателен режим, така че всичко по закон е изпълнено. Отделно е избрана и фирма, която да управлява комплекса. Оттук нататък отговорът е ясен – тук става въпрос за частно-правни отношения. Къде е върховенството на закона в България, което е ощетило нейните сънародници, къде е Поморие в цялата ситуация и къде е България в тази резолюция. Тези въпроси ще задам на г-жа Клер, но преди да започне да отговаря, ще й задам много важен – тя, неин родственик или роднина има ли собственост в този комплекс. Много е важно какво ще отговори“, каза Иван Алексиев.

Кметът на Поморие недоумява защо евродепутат намесва града, държавата в един спор, който е гражданско-правен. „Тя използва политически средства, за да реши гражданско-правен спор. Това е погазване на абсолютно всичко от страна на евродепутат. Тя използва позицията си на евродепутат, за да реши гражданско-правен спор в частен интерес, използва политически средства. След това ще отиде на протеста и ще каже – вижте в България колко са лоши и правителството трябва да си отиде. Не, тя трябва да си отиде и затова трябва да се извини“, каза Алексиев.

Кметът добави, че „Сънсет Ризорт“ е един от най-големите данъкоплатци на Община Поморие. „Но дори и за най-малкия хотел или комплекс да беше ставало дума, едно такова обвинение от високата трибуна на Европейския парламент, аз щях да реагирам по същия начин. Това е недопустимо.  Тя е евродепутат. Ако аз като политик от местно ниво тръгна да решавам такъв спор, веднага ще попадна под ударите на закона. А тя какво прави тук в момента? Заключила се в един апартамент и си прави, каквото си иска. Извинявайте, няма как да стане. Върховенството на закона в момента изисква тя да отговори използва ли политическото си влияние, за да реши един частен спор в полза на едната страна. Този текст е незаконно в резолюцията и тя използва лостовете, които има, за да го прокара. Ето затова трябва да се извини – първо на България, после на Поморие и след това на комплекса. Оттам нататък да седнат на кръглата маса и да си решат спора, ако не – да влязат в съда“, каза Иван Алексиев.

Няколко минути след изявлението на кмета на Поморие Клер Дейли слезе от апартамента.

Кметът Иван Алексиев първи се обърна към нея с думите: „Надявам се, макар и за малко тук, да сте с добри впечатления от нашия град. По какъв повод сте тук, вие сте политик от висок ранг, редно е да ви посрещнем, а не да научаваме по друг начин за тази визита.“

Клер Дейли върна комплимента и обяви, че Поморие е прекрасно място. „Но искам да подчертая, че съм тук като представител на граждани от моя избирателен район в Дъблин и бях поканена на частна среща, на което не считам за нужно, че трябва да се обръща такова внимание. Кметът е направил публични изявления срещу мен, повечето от тях са фалшиви и моите юристи ме посъветваха да не отговарям нищо. Проблемът е много преди да стана член на Европейския парламент, аз съм тук за разрешаването на този спор, където мои избиратели остават без ток и вода“, каза евродепутатът от Северната зелена левица.

„Като кмет не съм обсъждал г-жа Дейли, а нейните думи, че в град Поморие не се спазва върховенството на закона. Г-жа Дейли да отговори има ли личен интерес в този комплекс“, попита за пореден път Иван Алексиев, но не получи отговор и бе заплашен с юридическите съветници на евродепутатката. Тя и заинтересованите страни влязоха в залата и започна закритата среща за медиите.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай