Изложба представя историята на балета в Стара Загора

Експозицията събира 30 платна от подбрани колажни фотоси

Изложба представя историята на балета  в Стара Загора | StandartNews.com

Изложба 70 години професионален балет в Стара Загора“ бе открита днес на алея „Стара Загора“ в парк „Пети октомври“. Тя разказва историята на първата извънстолична професионална балетна трупа в България.

Експозицията събира 30 платна от подбрани колажни фотоси, които представят развитието на професионалния балет в Стара Загора. Акцент е поставен върху възхода на балетната трупа през последните години / 2016-2020 г/. В момента в  балетния състав на Държавна опера-Стара Загора работят 55 души от близо 20 държави.

„На мен се падна честта да открия една изложба , която носи знак за усилията и труда на много хора. Гражданите на Стара Загора са решили преди 95 година в града да има опера, а преди 70 са надградили това свое дело като са създали професионална балетна трупа. Така Стара Загора става различен град, става значим и разпознаваем както в България, така и по света“, разказа директорът на Държавна опера- Стара Загора Огнян Драганов. Той изказа своята благодарност към ръководството на Община Стара Загора за неизменната подкрепа и покани всички граждани и гости на града на летни оперни вечери под мотото „Свеж въздух за изкуството“.
По време на откриването ресорният зам.-кмет Милена Желева изрази подкрепата на местната администрация към старозагорската Опера. Тя пожела на балетната трупа да продължава да твори, да се развива и да създава красота. “Очакваме ви през следващите месеци, за да се наслаждаваме на великолепни балетни спектакли“, добави Желева.

Цветя в знак на уважение бяха поднесени на художествения ръководител на балета- Силвия Томова.
На откриването присъстваха още зам.- областният управител Красимир Червилов, директорът на Регионалния исторически музей Петър Калчев, началникът на отдел „Култура“ към Община Стара Загора Диана Атанасова, Снежана Дескова, създател на балетната школа при НЧ „Родина“ и почетен гражданин на Стара Загора, настоящи и бивши балетни артисти.

Изложбата може да се види до 1 септември.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай