Георги Нехризов е тазгодишният носител на наградата „Александър Фол“

Георги Нехризов е тазгодишният носител на наградата „Александър Фол“ | StandartNews.com

Казанлък. Носител на наградата „Проф. Александър Фол" за 2014-та г. е доц.д-р Георги Нехризов от Националния археологически институт с музей при БАН за своя принос в проучването и изследването на тракийската култура в Казанлъшката долина.

Статуетката на митичния Орфей му бе връчена от кмета на Казанлък Галина Стоянова на официалното откриване на традиционните Празници на тракийската култура в петък вечер. Първият кавалер на това престижно отличие е покойният д-р Георги Китов, както и още куп от най-известните ни учени-археолози - ст.н.с. Мария Чичикова, проф. Людмил Гетов, проф. Николай Овчаров, проф. Иван Маразов, Диана Димитрова.

Деветото издание на очакваните празници на тракийската култура стартира със спектакъла „Новите траки '2014", модерен микс от мултимедия и пиромюзикъл, с участието на група "Вакали" и прабългарската школа за оцеляване "Бага-Тур". В научната конференция „Проблеми и проучвания на тракийската култура", освен най-изявените български траколози, участваха и двама италиански учени от университета в Рим - д-р Консуело Манетта и Джан Пауло Лульо.
Изложба „Тракийско въоръжение от I хил. пр. Хр."и демонстрация на тракийски бойни изкуства, панаир на тракийските занаяти, Body Art демонстрация, Артфест-мултимедия на фотограф-художници, изложби и концерти са включени а афиша на тазгодишните тракийски празници, които завършват в неделя.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай