Филателисти отбелязаха с плик юбилея на списание „Кавал“

Пликът напомня за събития от началото на 1894 година

Филателисти отбелязаха с плик юбилея на  списание „Кавал“ | StandartNews.com

Илюстриран пощенски плик с печат в лимитирана серия от 551 броя отбелязва годишнитата от излизането на първото музикално списаниие в България. Инициативата за създаването на колекционерската поредица принадлежи на  филателното дружество „Димитър Дончев“ в Силистра и в чест на 125-годишнината от  отпечатването на първия брой на списание „Кавал“ в крайдунавския град.

Дизайнът на пощенския плик е изработен от художника Тахсин Ахмед. Пликът влиза в  употреба в пощенската станция в Силистра, където ще се продава свободно три дни, след което неизкупените екземпляри ще се предадат на съхранение в министреството на транспорта, информационните технологии и съобщенията. Това обясни директорът на пощата в крайдунавския град Хюсеин Хамди, който заедно със заместник-областния управител Стоян Бонев и секретаря на местното филателно дружество Христо Христов удариха първия печат на екземпляр от  юбилейната серия.

Пликът напомня за събития от началото на 1894 година, когато възпитаникът на Пражката консерватория Карел Махан създава в Силистра  първия светски хор в България. Маестрото е  инициатор и за издаването на списание „Кавал“, което излиза за първи път в града преди 125 години. Делото на чешкия диригент продължава и до днес с певческите изяви на хор „Седянка“, който е приемник на музикалната формация, създадена от Махан в България.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай