Фермерът: В Марица имаше и крави, и деца

Фонд Земеделие му преведе 37 000 лева като обезщетение

Фермерът: В Марица имаше и крави, и деца | StandartNews.com

 

Фермерът, който загуби стадо крави след водопой в река Марица, Господин Стоянов разкри, че в същия ден в реката е имало хора.

"Имаше семейство от Пловдив на палатка, които хващаха риба, имаше деца, които се къпеха, но какво се случи с тях не можахме да разберем. Когато стана белята, дойде полиция, всичко се загради. Имаше семейства с деца", разкри фермерът пред БНТ, цитиран от Петел.

Обастния управител на Хасково Стефка Здравкова заяви, че „ще направим всичко възможно с табели да го обезопасим мястото и ще предупредим населението".

Междувременно днес от Фонд "Земеделие" са превели на собственика на кравите обезщетение в размер на 37 000 лв.

Замърсителят на река Марица все още не е ясен, призна екоминистърът Емил Димитров. По думите му може да се предполага и злоумишлено действие. Димитров посочи още, че в момента разследването е в ръцете на прокуратурата.

Възстановено е водоподаването във всички пет общини по поречието на Марица. Проби ще се взимат директно от чешмите, за да е сигурно, че водата е безопасна за пиене. Това ще е ясно едва след аутопсията на мъртвите крави, която ще приключи до края на седмицата.

"Нека да установим кое ще има санкции, включително аз ще искам да има пречиствателна станция, на този колектор и ако има и други, ще искам всичките да ги прехвърлят на едно място, но да има пречиствателна станция, и тогава ще кажете защо утежнявате бизнеса с нови разходи, но очевидно, ще трябва и това да направим. Понякога и някои хора в определени цветове, правят неразумни неща, за да прокарат някоя своя теза, в една или друга посока, имам призив, не хвърляйте пестициди в реката, във водата, не ги закопавайте, не палете странищата, и не палете сметищата, за да си освободите място", увери екоминистърът.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай