Понеделник,

Евакуираха 20 къщи във в. с. Черниците

От: Стандарт -
Евакуираха 20 къщи във в. с. Черниците
A
A
A

Обитателите на 20 къщи във вилна зона "Черниците" край Бургас са били предупредени да напуснат домовете си рано тази сутрин. Разпореждането на кмета Димитър Николов е заради критичното покачване на нивото на р. Маринка.

В 05.30 часа сутринта системата на Община Бургас за ранно оповестяване на рискове от наводнения/ "Информационна система за управление на водите и риска от наводнения на територията на община Бургас" (ИСУВ) / е отчела критични нива на водата край вилното селище, заради интензивните валежи. С разрешение на дежурните на "Лукойл Нефтохим Бургас", служители на УКОРС към Община Бургас са вдигнали т.нар. саваци на дигата, за да увеличат пропускливостта на водата.

В червената зона на системата е и р. Отманлийска край Ченгене скеле, но там няма опасност от заливане на къщите.

Заради възникващите в този район години наред инциденти, вследствие на преливане, Община Бургас направи корекции на коритото на реката и изгради предпазни съоръжения.

"Следим ситуацията в двата рискови участъка в района, няма пряк риск за здравето и живота на хората там. Системата за ранно оповестяване при наводнения доказа своята ефективност и благодарение на нея предприехме действия. Това ми дава основание да я разширим още тази година с нови датчици," каза кметът Димитър Николов.

 

Информация от системата:

В критично ниво с височина на водния оток за р. Отманлийскска - Рибарско селище - 173 см.;

На хижа "Странджа" - 215 см.,

Вилна зона "Черниците" - дига - 191 см.;
Повишено ниво на р. Изворска - 240 см., р. Маринка - 109 см., язовир в село Извор - Хур дере - 55 см., преливникът работи, кранът е отворен.

Количество дъжд, отчетено от ХМО за станция Зидарово, която е най-близка до нашата територия - 142 л. сумарно от 8 до 12.01. 

 

Количество паднал дъжд от 08.01 до 12.01, 09.00 часа е:

Лозово  - 11.0 mm/ h

Извор - 76.80mm/ h

Бургас  - 100.10 mm/ h

Само за днес количество паднал дъжд

Лозово- 0.8 mm/ h 

Извор - 13.2 mm/ h

Бургас- 26.4 mm/ h    

"Информационна система за управление на водите и риска от наводнения на територията на община Бургас"     

https://wms.burgas.bg/wmis-portal/

 

 

 


Всички новини от категория Регионални.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Още от категорията