Ето и причините за пострадалите в планината

Петима са претърпяли инциденти в Стара планина като един от тях е починал

Ето и причините за пострадалите в планината | StandartNews.com

Само за днешния ден петима са претърпяли инциденти в Стара планина като един от тях е починал.

От ПСС казват, че причина за всички инциденти отново е подценяване на условията в зимната планина и по-точно снежната обстановка, както и липсата на подходящо оборудване. Пострадалите са били без котки или са използвали неподходящи за условията в момента туристически котки, предаде БГНЕС.

В момента трима пострадали се транспортират към лечебно заведение. Мобилизирани са планински спасители от Ловеч, Троян, Карлово, Калофер.

Около обяд днес в Централния денонощен пост (ЦДП) на ПСС е получен сигнал за турист, пострадал при падане в района на връх Млечния чал. Намиращи се в района трима планински спасители тръгват към пострадалия, оказват му първа помощ и го придружават към паркинга.

Междувременно, отново през ЦДП, се получава сигнал от млада жена, която обяснява, че приятелят й е паднал в улей. Инцидентът е станал отново по трасето на кабела. Планински спасител от отряд Калофер, който в момента се намира в района, вижда момичето и незабавно започва издирване на пострадалия. Установява местоположението му, оказва му първа помощ и го придружава до безопасно място.

Докато помага на двамата да се придвижат надолу по пътеката забелязва, че други двама туристи, движещи се наблизо, внезапно изчезват от погледа му. Връща се назад и установява, че единият е паднал в улей. Вторият, при опит да му помогне, е пропаднал след него. Спасителят оказва и на тях първа помощ, предприема мерки за изолирането им от студа и започва извеждането им един по един до лятната пътека за вр. Ботев.

Приблизително по същото време след обяд, двама туристи, движещи се от заслон „Ботев“ към хижа „Добрила“, претърпяват инцидент. Единият се подхлъзва в района на връх Жълтец и пада по склона в южна посока около 300 м. Малко по-късно е установена смъртта му. Предстои планинските спасители да достигнат до него и да организират транспортирането му.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай