Бургаското духовенство ще извърши Богоявленския ритуал

Ритуалът и всички празнични събития на Йордановден ще могат да се гледат онлайн

Бургаското духовенство ще извърши Богоявленския ритуал | StandartNews.com

 Бургаското духовенство ще извърши Богоявленския ритуал за спасяването на Светия кръст на 6 януари. Тази година заради сложната епидемиологична обстановка кръстът ще бъде хвърлен от началото на Моста към брега и до крайбрежната алея няма да бъдат допускани граждани, освен участниците в ритуала. Целта е да не се получи струпване на хора.

Записването на участниците ще бъде в деня на събитието, от 10.00 до 11.45 часа на предмостово пространство, където ще бъде извършен и задължителният медицински преглед. Самите участници също ще трябва да спазват противоепидемични мерки.  Предвижда се кръстът да бъде хвърлен около 12.00 часа.

Всички събития ще се предават на живо във ФБ страницата на Община Бургас:

https://www.facebook.com/Burgas.Municipality

Йордановден ще започне  с празнична литургия в катедрален храм "Св. св. Кирил и Методий". Ще бъдат осветени бойните знамена, а за здравето на войниците от гарнизон Бургас ще бъде отслужен водосвет. Ритуалът ще бъде проведен при ограничено присъствие на военнослужещи.

Заради епидемията няма да има традиционното литийно шествие.

По повод 173 години от рождението  на Христо Ботев през целия ден ще могат да полагат цветя и да се отдава почит пред  бюст-паметника на поета-революционер.

По традиция бургаският Йордановден ще продължи с обща изложба на тримата именици - художниците Йордан Маринов, Йордан Петров и Йордан Ангелов в Галерия "Богориди". Не се предвижда официално откриване, посетителите ще могат да разгледат творбите от 13.00 часа до 18.00 часа. Експозицията ще остане до края на януари.

 

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай