Сряда,

Болниците в Шумен изнемогват

От: Мартина Суботинова -
Болниците в Шумен изнемогват
A
A
A

В област Шумен нямат възможност да реорганизат болниците, така че да бъдат ангажирани с лечение на пациенти с COVID - 19 и такива, които ще изпълняват медицински дейности само за незаразени с коронавирусна инфекция пациенти.

Това становище се изразява в писмо на областния управител проф. Стефан Желев до министъра на здравеопазването проф. Костадин Ангелов по повод искане от МЗ, свързано с определянето на лечебни заведения за болнична помощ, които да ангажират пълния си леглови капацитет и ресурси за лечение на пациенти, заразени с короновирусна инфекция, а за лечението на пациенти, които не са заразени, да се определят отделни лечебни заведения, т.нар. „чисти болници”.

Междувременно болницата се нуждае както от още медици, така и от немедицински лица.

„В тези отделения работят лекари от всички останали в болницата. Необходима ни е всякаква помощ”, каза директорът на МБАЛ-Шумен д-р Димитър Костов.

Към днешна дата РЗОК-Шумен има действащи договори с общо 4 лечебни заведения, оказващи болнична медицинска помощ. Това са ”МБАЛ-Шумен“ АД, ”МБАЛ Велики Преслав” ЕООД, ”КОЦ-Шумен”ЕООД, ”СБАЛК Мадара” ЕАД.

”МБАЛ - Шумен“ е единственото лечебно заведение в областта с действащ спешен портал, който обслужва всички пациенти от филиалите на ЦСМП Шумен, насочените от други лечебни заведения и спешни пациенти, потърсили сами лекарска помощ,

Към момента пациенти с COVID-19 се приемат в „МБАЛ-Шумен“, ”КОЦ-Шумен”, а в „СБАЛК-Мадара“ се приемат само техни пациенти с кардиологични проблеми, се казва в писмото на областния управител до министъра на здравеопазването.

Коментари

Сортирай по: Новите първо

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички