Петък,

Болниците в Шумен изнемогват

От: Мартина Суботинова -
Болниците в Шумен изнемогват
A
A
A

В област Шумен нямат възможност да реорганизат болниците, така че да бъдат ангажирани с лечение на пациенти с COVID - 19 и такива, които ще изпълняват медицински дейности само за незаразени с коронавирусна инфекция пациенти.

Това становище се изразява в писмо на областния управител проф. Стефан Желев до министъра на здравеопазването проф. Костадин Ангелов по повод искане от МЗ, свързано с определянето на лечебни заведения за болнична помощ, които да ангажират пълния си леглови капацитет и ресурси за лечение на пациенти, заразени с короновирусна инфекция, а за лечението на пациенти, които не са заразени, да се определят отделни лечебни заведения, т.нар. „чисти болници”.

Междувременно болницата се нуждае както от още медици, така и от немедицински лица.

„В тези отделения работят лекари от всички останали в болницата. Необходима ни е всякаква помощ”, каза директорът на МБАЛ-Шумен д-р Димитър Костов.

Към днешна дата РЗОК-Шумен има действащи договори с общо 4 лечебни заведения, оказващи болнична медицинска помощ. Това са ”МБАЛ-Шумен“ АД, ”МБАЛ Велики Преслав” ЕООД, ”КОЦ-Шумен”ЕООД, ”СБАЛК Мадара” ЕАД.

”МБАЛ - Шумен“ е единственото лечебно заведение в областта с действащ спешен портал, който обслужва всички пациенти от филиалите на ЦСМП Шумен, насочените от други лечебни заведения и спешни пациенти, потърсили сами лекарска помощ,

Към момента пациенти с COVID-19 се приемат в „МБАЛ-Шумен“, ”КОЦ-Шумен”, а в „СБАЛК-Мадара“ се приемат само техни пациенти с кардиологични проблеми, се казва в писмото на областния управител до министъра на здравеопазването.


Всички новини от категория Регионални.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Още от категорията

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички