Близките на "живия мъртвец" завеждат дело

Те са в шок от случилото се

Близките на "живия мъртвец" завеждат дело | StandartNews.com

Семейството на „живия мъртвец” от Сливен завеждат дело за лекарска грешка. 72-годишния Руси Русев от Сливен бе обявен за мъртъв, но след като от траурна агенция започнаха подготовката за погребение, стана ясно, че е жив. Той продължава да е в тежко състояние в сливенската болница. Предстои изписването му, но той не е контактен и за него ще трябва да се полагат специални грижи. Според семейството забавянето на адекватна медицинска помощ е влошило драматично състоянието на Руси.

Съпругата и синът на Руси живеят в САЩ. Върнали се спешно в родината, но още не могат да осъзнаят абсурдната ситуация, съобщи агенция „Монитор”.

„След като получихме обаждане, че баща ми е починал, след няколко часа неговият братовчед от Ямбол каза, че е станало чудо и той се е размърдал. След това го карат в болницата и от тогава е там. Състоянието му не е добро. И според докторите не е добро, не могат да кажат, точно как ще продължи лечението. В момента той има нужда от невролог”, обясни синът Веселин Русев. Той уточни, че баща му мърда лявата си ръка, правел гримаси, но не е контактен.

„Това беше страхотен шок за нас. До последно сме разговаряли с него, той беше сравнително добре, пиеше си лекарствата. Той е много подвижен човек. Занимава се с йога почти цял живот. Просто бяхме шокирани не само изненадани”, обясни съпругата Пенка Русева.

Роднините считат, че тези почти 7 часа, в които Руси е бил обявен за мъртъв и е бил оставен без лекарска намеса, са фатални за настоящото му изключително тежко състояние. „За мен те са фатални. Не съм убедена, че това е била диабетна кома. В такова състояние всяка една минута е от значение, а това са часове”, смята Пенка Русева.

В момента продължава вътрешна проверка и в спешна помощ по случая. Има образувано производство и в прокуратурата. Семейството е категорично, че ще заведат дело за лекарска грешка. Надяват се Руси да се възстанови.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай