Бивш кмет вдигна чешма срещу коронавируса

Христо Цолев от Сопот извая над чучура страховита маска, която да пази от злите сили

Бивш кмет вдигна чешма срещу коронавируса | StandartNews.com

Чешма със страховита фигура над чучура, която да пази от злите сили, вдигна бившият кмет на Сопот Христо Цолев, който е известен художник и дърворезбар. Само за два месеца по време на извънредното положение заради коронавируса той успя да изгради коритото и  стената, а върху нея  извая с фина резба важни символи, пише "Марица".

Чешмата е за спомен от страшната пандемия, затова централната фигура в украсата ѝ е страховита маска, каквито резбарите правят по иконостасите. Нейното предназначение е да гони злото и да пази извора от него. От двете страни на маската има по една лозница с едро грозде.

"Лозата има богата символика - означава извор на живот и сладост, тя е плод на благочестието и светостта, затова също присъства  и в битовата дърворезба, и в църковната. Затова и аз я избрах за украса на чешмата. А и по склоновете на Балкана в този район хората от столетия отглеждат лозя", обяснява Христо Цолев. А за да обозначи и мрачното време на непознатия Covid-19, който ни сполетя, художникът е  изваял коронавируса от същия материал, от който е направена чешмата, и го е оцветил във виолетово.

"Посветих тази чешма на  жертвите на коронавируса и на победата на живота, разказва още творецът. "Светът е преживял страшни времена на чума и холера, ала е оцелял. Ще  оцелеем и ние  в тази пандемия. Но както у мен, така и у повечето хора времето, прекарано в изолация, остави следа. Нека силната струя на старопланинската вода отмие болестта, а символите по чешмата ни пазят от нови беди", пожелава Христо Цолев.

Той прекарал два месеца почти сам на мястото, което избрал за чешма. Допреди няколко десетилетия там имало аязмо, покрито с навес. Помнел това от баща си. След това някой извел водата в малка чешмичка. А Цолев всеки път като минел от там, си мислел, че е време да направи една хубава чешма за хаир на хората, които отиват или се връщат от Балкана. Затова пренесъл на гръб необходимите материали, взел от реката и подходящи камъни - черни и бели. Докарал цимент. През тези два месеца на изолация бил погълнат от работата.

Чешмата е третото дарение в това място в полите на Стара планина, което бившият кмет прави на хората. През 2014 г. той вдига параклис „Свети Николай“. Построи го сам, сам го изписа и изработи и резбова олтарните двери. Той посвети параклиса на дъщеря си Мариета, която по това време работеше на круизен кораб и постоянно пътуваше по морета и океани. Баща ѝ и майка ѝ треперели всеки път, когато потегляла на пътешествие. Затова Христо Цолев решил да построи параклис „Свети Николай“, за да има дъщеря му закрилата на светеца.

Преди да пристъпи към строителството, Цолев получил знак свише.  Най-напред, докато рисувал манастира „Свети Спас“ край Сопот, боите се разлели върху платното и образували фигура на светец. После сънувал странен сън, нещо го събудило, той тръгнал почти в транс към лозето си в полите на Балкана. Знаците не спирали да се явяват - от планината се откъснал огромен камък и паднал в неговото място. Тук трябва да вдигна параклис, казал си Христо Цолев. Работил цяла година всеки ден, не се спрял, докато не завършил малкия храм. Изписал го на един дъх. Сега параклисът с чудните икони привлича десетки посетители и поклонници всеки ден. А Христо Цолев още тогава чрез „Марица“ заяви, че дарява този храм на църквата.

През 2016 година  след като построи параклиса, Цолев вдигна край него голям метален кръст. Внушителният християнски символ е само на 15-ина метра над храма. А вече на около 20-ина под него от бялата чешма със страховитата маска и лозниците се излива силната струя на старопланинската вода. А дарителят е щастлив, че всеки ден десетки хора от града отиват до  параклиса, палят свещичка, после се качват  до кръста да погледнат към Сопот и на връщане се отбиват да отпият глътка вода.

Цветана Георгиева

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай