Засаждат 10 000 фиданки от цер в Стара Загора

10 000 фиданки от цер ще бъдат залесени в местността „Магарешка поляна“ край старозагорския квартал „Дъбрава“

Засаждат 10 000 фиданки от цер в Стара Загора | StandartNews.com

 

Събитието ще се проведе на 5 декември от 10.00 ч. под надслов „Зелената инициатива 2020“. Организатори за втора поредна година са Община Стара Загора, Държавно горско стопанство - Стара Загора и Регионална дирекция по горите – Стара Загора.  Идеята на кмета на Община Стара Загора Живко Тодоров е, градът ни да се превърне в най- зеления в България, като за целта, всяка година, хиляди дръвчета да бъдат засаждани в обезлесените от пожари и незаконна сеч, покрайнини.

380 декара са предвидените площи  за залесяване от Държавно горско стопанство – Стара Загора за тази година. С доброволната помощ на старозагорци, на 5 декември, ще бъдат залесени 20 дка от определените терени, а горският фонд ще бъде допълнен с 10 000 фиданки от цер. Почвата вече е обработена и подготвена за екоинициативата. Важно условие за закрепването на младите дръвчета е правилното им засаждане. Технологията ще бъде обяснявана на място от специалистите  от Държавно горско стопанство и Регионалната дирекция на горите – Стара Загора. Те са заснели и кратко видео, в което се показва правилното засаждане на фиданките. То ще бъде разпространено в електронните медии и социалните мрежи.

Община Стара Загора кани жителите и гостите на града да се включат в „Зелената инициатива 2020“ при спазване на всички противоепидемични мерки. До отворите за засаждане ще бъдат допускани до двама души или членове на едно семейство. Заради усложнената здравна обстановка не се предвижда организиран транспорт до местността.

През 2019 година хиляди старозагорци се обединиха около идеята за нова гора около Стара Загора и засадиха 10 000 фиданки от дъб.

 

 

Видео

https://www.youtube.com/watch?v=BLktNkwCRgo&feature=youtu.be&fbclid=IwAR2na_h2MijPkVzsdkv4kheYG07jnj_7SGMoI6oLBPu84le_e6Beuq4ogAw

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай