Симеонов в дилема: Каракачанов или Борисов

НФСБ решава до дни с кого да играе на вота

Симеонов в дилема: Каракачанов или Борисов | StandartNews.com

Труден избор предстои на лидера на НФСБ Валери Симеонов – с кого да се яви на парламентарните избори: с Бойко Борисов или с партньора си през последните 4 години в Обединени патриоти Красимир Каракачанов. Преди седмица лидерът на НФСБ каза, че с ВМРО ще се явяват заедно, но споразумение засега няма.

На 2 февруари, вторник, ще стане ясно дали НФСБ ще приеме поканата на големия си партньор ГЕРБ за включване в обща листа. Тя е отправена от страна на Борисов е още отпреди месец, но и до този момент Валери Симеонов не е взел лично за себе си решение, което да сведе до собствения си актив, съобщи „Флагман”.

Миналият понеделник Симеонов обяви пред медиите в Бургас, че засега остава заедно с ВМРО, като съюзът им е отворен и за други патриотични организации. Това остави впечатление, че споразумението с Каракачанов е пред подписване.

„До този момент имаме само едно добро пожелание и разговори, че е добре да сме заедно, хората на Каракачанов обаче ни извиват ръцете и условията не са благоприятни за нас. В понеделник двамата лидери трябва да се видят, за да се разберат окончателно дали двете партии ще идем на избори. Към момента желание с нас да се явят имат земеделците. Добре ще е да бъдем няколко организации, за да сме сигурни, че ще повторим успеха от 2017 г.“, каза един от най-близките хора на Валери Симеонов, пряко ангажиран с преговорите по изготвяне на предстоящия формат.

През 2017 г. ВМРО получи 11 мандата, НФСБ и АТАКА по осем. Източникът на Флагман.БГ твърди, че Валери Симеонов трябва да разговаря в понеделник вечерта или най-късно във вторник с Бойко Борисов, който бил готов да им отстъпи 7-8 места в избираема зона в своите листи. Нещо, на което Симеонов едва ли би могъл да разчита при коалиция с ВМРО. Воеводите изтъквали, че на евроизборите и на местния вот са имали по-добри резултати от НФСБ и искали по-голяма избираема квота в листите.

По същия начин водели преговори с Борисов формалният лидер на „Гергьовден“ Драгомир Стефанов и основателят на движението Любен Дилов-син. Борисов давал общо едно място за "Гергоьвден", което ще се заеме или от Стефанов, или Дилов-син.

Ако стане факт коалицията на ГЕРБ със СДС, НФСБ и „Гергьовден“, тя няма да присъства с изписване на трите партии в ЦИК и на бюлетините. Шапката ще е само „ГЕРБ“. Това е и голямата болка на създателите на НФСБ – че има опасност да се обезличи партията.

Социологическите проучвания, които в момента поставят съюза ВМРО-НФСБ на границата за влизане допълнително тревожел лидерите.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай