Хатидже Георгиева: Чистота - от природата до управлението

Рестартът на Сливен изисква сътрудничество,казва водачът на листата на ДПС в Сливен

Хатидже Георгиева: Чистота - от природата до управлението | StandartNews.com
  • ДПС вярва в младите, защото те са с друго усещане, много по-напред от опитните политици по отношение на идеите
  • Рестартът на Сливен изисква сътрудничество, казва Хатидже Георгиева, водач на листата на ДПС в района в специално интервю за вестник СТАНДАРТ

Хатидже Мехмедова Георгиева е водач на листата на ДПС в Сливен. Родена е на 20.02.1977 г. в гр. Сунгурларе. Завършила е специалност "Стопанско управление" във ВТУ "Св. Св. Кирил и Методий", има магистратура по "Счетоводство и контрол" от Бургаския свободен университет.През 2016 г. завършва и ШУ "Епископ Константин Преславски" като магистър - икономист. Била е заместник - кмет на община Сунгурларе три мандата.Омъжена, с едно дете.  

  • ДПС винаги работи в интерес на хората
  • Ние имаме късмета и щастието да бъдем обучавани лично от д-р Ахмед Доган
  • Приоритетът ни е ускорен, догонващ и иновативен икономически растеж
  • Нужен е диалог между институциите

- Г-жо Георгиева, малцина знаят, че сте член на ДПС повече от 20 години. Кои са Вашите учители в политиката и кои са най-големите уроци, които получихте от тях?

- Важно е да сме признателни и да не забравяме нашите учители.Първо бих искала да благодаря на почетния председател д-р Ахмед Доган, че ни даде възможност да изберем ДПС за своя съдба и на председателя г-н Мустафа Карадайъ.Д-р Доган казва, че най-ценният капитал на един политик е знанието. Но колко от съвременните лидери са склонни да преминат тест за политическа култура и подготвеност? Ние имаме късмета и щастието да бъдем обучавани лично от д-р Ахмед Доган.В политиката не се става успешен за един ден. В този контекст мога да кажа, че и хората са моите учители. Най-важните уроци, които ми дадоха са първо, да слушам поне два пъти повече, отколкото говоря. Хората имат важна за тях информация за споделяне. Слушам, за да ги разбера. Не всеки път те очакват отговори. Политиката е огромен групов проект и не можем да направим нищо самостоятелно. С течение на времето, усвоих и още един важен урок: Да показвам уважение към всички хора, не като отражение на техния характер, а като отражение на моя.

- ДПС е първата партия у нас, която заложи на младите си кадри. Дойде ли време за смяна на поколенията в управлението?

- Дистанцирането на младите граждани от обществения политически живот днес означава демокрация без съдържание в утрешния ден. Насърчаването на политическото участие сред младите хора е възможно посредством отвореността на институциите, улесняване на процедурите и най-вече целенасочена информационна наситеност.ДПС винаги са вярвали в младите хора, защото те са с друго усещане, много по-напред от опитните политици по отношение на идеите. Често се смята, че валидни становища могат да дават само експерти с дългогодишна експертиза.Дългосрочно политическият успех зависи от способността за ориентиране в политиките и в личностите. Разбирането на политиките е важно, за да можем да ги обясняваме на хората. Ориентирането в личности е свързано със слушане и разбиране, повече от всичко друго. Забелязахте, ли че се отнася и до уроците, които учим, или не, като политици? Какво всъщност означава това: винаги е време за смяна на поколенията в управлението.Поради това ДПС първа започна включването на млади кадри, които могат да се развиват в партията ни.

- Основното послание на ДПС на изборите за 46-тия парламент е Рестарт на държавността. Необходим ли е рестарт на Сливен и откъде започва той?

- Да, необходим е и изисква сътрудничество, сътрудничество и отново сътрудничество. Нашата общност е нашият потенциал. Отворим ли се за сътрудничество, капацитетът ни нараства експоненциално. Така можем да осигурим въздействие, защото в Сливенска област, в публичната администрация, има много хора, които мислят и генерират идеи. Рестартът не само на Сливен, защото той е част от държавата, започва с функциониране съгласно Конституцията и законите на страната на държавните и местните органи и институции, в услуга на хората и бизнеса, с диалогично и координирано управление с еднозначни приоритети и взаимен контрол.ДПС повтаря, че е нужен диалог между институциите и рестарт на държавността.

- Бихте ли представили листата на ДПС в Сливен и какви ще са акцентите в кампанията на ДПС в района?

- Листата на ДПС в област Сливен за предстоящите избори се състои от девет души, представители на различни общини. Сред тях има педагог, юристи, икономисти, представители на младежката организация на партията. Всички са лидери, така градим доверие, което гарантира актуалността ни в дългосрочен план, тоест създадена е листа, чийто успех зависи от всички ни като екип.Най-работещият метод за обяснение и представяне на политики е личният разговор, той ще бъде в основата на кампанията ни, защото предоставя информация за посланията, заедно със споделянето и личните истории. Това не се среща често, и поради това, вероятно е ефективно.Най-важните акценти в Програмата на Движението за права и свободи са: "чистотата" - от природата до управлението, ускорения, догонващ и иновативен икономически растеж, здравеопазване, устойчивото "зелено" ориентиране на водещи сектори, в които откриваме потенциал за растеж като фермерство и биоземеделие, енергоспестяващи програми, технологичното обновяване и преобразуване на замърсяващите производствата, насърчаването на инвестиции и не на последно място дигитализация и образование, отговарящо на нуждите на бизнеса и държавата.

- Сливен е първият индустриален град в България. Въпреки това само допреди няколко години той бе с блокирани сметки и буксуваща икономика. Кой отрасъл е бъдещето на града - земеделието, както твърдяха от ГЕРБ, или индустрията?

- Всъщност, за да се изкаже становище, така както и да се свърши добре дадена работа, е необходимо да се проучат и идентифицират множество печеливши, и не до там, възможности. Бъдещето на областта следва да не се дели от това на страната ни и да се ориентира към ключовите сектори с потенциал за растеж, които вече посочих.

- Сливен има както богато културно наследство, така и природни феномени - Сините камъни. Защо, въпреки че е близо на магистрала "Тракия", градът така и не се превърна в туристическа дестинация? Какво трябва да се направи?

- Трудно може да се даде еднозначен отговор без да се навлезе в детайлите на представения проблем. Все пак решение можем да търсим чрез иновативен продукт и ако наистина искаме да успеем, трябва да се ангажират широк кръг от хора, затова превръщането на града в туристическа дестинация е цялостен процес, с който трябва да се стремим към синергичен ефект в посока на промяна на социално-икономическия пейзаж на областта. И в този аспект е необходимо сътрудничеството, както и диалог.

- Какво предвижда програмата на ДПС за ускорено икономическо развитие за младите предприемачи в България?

- Разбирането ми е, че предприемачът няма възраст. Може би по-точно е да определяме предприемачите като начинаещи и/или стартиращи. Посланията ни са активизиране на инициативата, всичко, което се прави да се ориентира към бъдещето, към иновативността и високата добавена стойност, към конкурентоспособност, базирана на качествата на продукта и/или услугата.

- Като икономист как оценявате кредитите без обезпечение, гарантирани от държавата, които бяха обявени като мярка в помощ на бизнеса от служебният кабинет? Какви други мерки в подкрепа на предприемачите са необходими?

- След като един бизнес е изправен пред проблем е необходимо да бъде направен анализ, за да се идентифицира действителната причина и да се предприемат коригиращи действия за нейното отстраняване. Искам да кажа, че следва фокусът да се насочи и върху премахване на причината, а не само върху проблема. Кредитите без обезпечение, гарантирани от държавата, са краткосрочно решение на проблема, което трябва да се наблюдава по отношение на полезността си. Необходимо е подобряване на ефективността на бизнеса. Това би следвало да се опитват да направят правителството и политиците. Събития като пандемията от COVID-19 обаче изискват действия, които са най-малкото необичайни, а може би и изцяло безпрецедентни. Трудността, разбира се, е къде да се постави чертата.

- Свързана сте с местното самоуправление - била сте зам.-кмет на Сунгурларе. Какво трябва да се промени в икономическата политика на държавата, за да се преодолеят социалните неравенства между регионите?

- От опита натрупан през годините съм наясно, че за силна местна власт в малките населени места и общини трябва да има стабилно централно управление получило доверието на хората.Промяната да се насочи към фискалната децентрализация. В момента собствените приходи, които идват предимно от имуществените данъци, са твърде малко - за повечето общини - 3-4 пъти по-малко от трансферите.Социалните неравенства могат да бъдат спрени с преодоляване на демографската криза, с икономически растеж, инвестиции, образование и здравеопазване по европейски модели. Икономиката на знанието, "зелените" водородни технологии са нашето европейско бъдеще. Ще спра до тук, защото мисля, че действията говорят по-силно от думите.ДПС винаги работи в интерес на жителите и се отнася с разбиране към проблемите на хората. ДПС беше в основата на демократичните промени в страната и взима правилните решения за демократичното развитие на страната.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай