"Изправи се!": 12 000 лв. бонус за електромобил

Държавата не трябва да става бензинджия, а да развива наука и образование, казва Георги Табаков

"Изправи се!": 12 000 лв. бонус за електромобил | StandartNews.com
  • Държавата не трябва да става бензинджия, а да развива наука и образование, казва Георги Табаков
  • Искаме отмяна на данък уикенд веднага и 4 пъти намаление на патентния налог
  • Властта не иска средна класа
  • Настояваме за въвеждане на необлагаем минимум
  • 3 условия за строеж на 7-ми блок в АЕЦ "Козлодуй"

Да фалираш хиляди фирми, да обречеш стотици хиляди на безработица и да им крещиш в лицето: "Работа, работа, работа", е политическа перверзия, казва Георги Табаков. Той е председател на Български икономически форум. Кандидат е за народен представител от „Изправи се! Мутри вън!“, номер 18, 24-ти МИР София, преференция 104.

- Г-н Табаков, какви икономически мерки предлага „Изправи се. Мутри вън!“ за възстановяване на страната от корона кризата?

- Икономиката се намира в тежко състояние и причината не е коронакризата, а некадърното управление на ГЕРБ в цялото десетилетие преди пандемията. Ето защо разговорът за българската икономика отдавна не е икономически, а е политически. Провалите на Борисов са следните: унищожаване на малките фирми в България, пропъждане на големите модерни инвеститори, бандитско управление на държавните пари. Няма случайности. От такова управление интерес имат големите олигарси, бивши кадри на ДС и чужди интереси, най-вече руски. Властта не иска средна класа в България, нито конкурентен пазар, а лесен достъп до държавния ресурс. Имаме комбинация от некадърност и корупция.Когато се разходи човек по улиците на България, включително в София, вижда трагедията на затворените магазини и работилници. Над 60% свободни площи. Коронакризата ги довърши. Фирмите съществуват на хартия, но на практика са фалирали. От друга страна, собствениците на тези помещения вече не получават наеми и са лишени от допълнителен доход. Кампанията ми протича пеш и разговарям с хората - всички се оплакват, че не са получили помощ - или документите са били сложни, или помощите не са за тях, защото били много малки. Към това добавете данъчно-административен тормоз, заради безумното ни законодателство. Само си представете „данък уикенд“, въведен от Горанов без всякаква логика. Армия от контрольори обикалят, за да получат „данък спокойствие“. Малките фирми на практика са и без достъп до европейски пари.

- Вашите предложения какви са?

- Ние предлагаме:

Намаляване на патентния данък 4 пъти;

Отмяна на „данък уикенд“ веднага - още в края на април 2021 г.;

Намаляване на данък печалба за ЕТ от 15% на 10%;

Праг за задължителна ДДС регистрация – увеличаване от 50 000 на 200 000 лв.;

Еднократна помощ от 3 000 лв., за всички малки фирми, които до сега не са получили нищо – без необходимост да кандидатстват и да се отчитат през сложния ИСУН;

Ревизия на Наредба 18;

Стимули за модерните стартъпи.

Намаляване на преразпределението на пари през бюджета под 38% от БВП - това означава, че заявяваме да не увеличаваме данъците, а точно обратното ще ги намалим;

Запазване на плоския данък от 10% върху доходите и върху печалбата на фирмите;

Въвеждане на необлагаем минимум.

Вторият огромен провал на властта е прогонването на модерните инвеститори. Те искат ефективна защита от съдебната система, образовани кадри и държава, която не ги тормози. Затова искаме реформа на правосъдната система, за да няма плячкосване на бизнеси с помощта на полицаи, следователи и прокурори. Поне тройно трябва да се намали администрацията. Държавата не трябва да се занимава с бизнес и да става бензинджия, като създава верига от държавни бензиностанции. Ще инвестираме в образованието, според нуждите на работодателите. Бизнес уменията трябва да стартират още в училище, а успоредно с това трябва да се влага в наука и развитие на технологиите. Можем да си позволим отпадане на данъка върху реинвестираната печалба. Пандемията показа, че е лесно да снабдим всеки ученик с устройство за дигитално обучение. Трябва да се погрижим за технологичното обучение и на преподавателите и привличане на млади учители с по-сериозно заплащане. Само така хората ще бъдат по-богати, а няма да пребивават като обслужващ персонал на ЕС.Инвестициите в България са намалели от 36% от БВП през 2009 г. до 18% от БВП през 2019 г. Големите инвеститори се допускат в България само с неформалното одобрение на партийната върхушка на ГЕРБ и ДПС. Натякват ни няколко милиарда грантови схеми от ЕС, за да забравим, че трите правителства на Борисов разпределиха за последното десетилетие над 500 милиарда лева, пари на българския данъкоплатец. Всяка година, без решение на парламента и без правила, Борисов разпределя 3-4 милиарда лева от т.нар. излишък. Трябва закон, който забранява разходването на пари, без одобрение на НС. Бързо може да стартира система за електронни търгове и поръчки, които да се наблюдават от обществени структури, гилдии и контролни органи.Закриване на гишетата – това означава истинското електронно управление на процесите. Пълна забрана администрацията да изисква документи или справки за неща, които вече съществуват някъде в регистрите на институциите. Пълна ревизия на всеки един съществуващ формуляр и премахването му при най-малкото съмнение за неефективност.

- Една от заявките на коалицията ви е минимален доход от 1250 лв. Как ще бъде осигурен финансовият ресурс за това?

- Тези 1250 лв. са примерна цел. Правителството може да влияе по два начина за достигането й:

чрез осигуряване на условия за икономически ръст и ненамеса в частния сектор. Частният сектор се нуждае от това да има по-висока производителност на труда, без рекет и корупция.

Следва да останат само тези административни позиции, които дават „ефективна услуга на обществото“ – за тази задача е необходима силна политическа воля. Съкращението – в комбинация с увеличаване на заплащането за останалите. Това ще освободи финансов ресурс и ще гарантира минимален доход от 1250 лв. в държавния сектор.

- На среща с работодателите коалицията предложи увеличаване на прага за задължителна регистрация по ДДС от 50 на 200 000 лв. Срещнахте ли подкрепата на бизнеса?

- В последните дни разговарях с над 300 малки фирми в София. Аз съм бизнес обучител – ежедневно общувам с хора, които имат малки компании и се нуждаят от помощ. Тази мярка, среща не просто подкрепа от малкия бизнес – посреща се с истински ентусиазъм... Даже не им се вярва на хората, че „подобно чудо може да се случи“. Недомислиците и усложненията свързани със ЗДДС са огромна административна тежест за малките фирми и в следващия Парламент, ние от „Изправи се! Мутри вън!“ твърдо ще отстояваме максимално увеличение на прага за регистрация. Този праг не е променян от две десетилетия.

- Одобрявате ли предложенията за данъчна ваканция като антикризисна мярка в подкрепа на бизнеса?

- Подкрепяме тази мярка за определени сектори и за свързаните по веригата с тях бизнеси. Те са в тотална липса на ликвидност. Мерките 60/40 и 80/20 трябва да се ревизират и да бъде разширен техният обхват. В момента изискванията и условията са страшно много. Най-добре е тези мерки да станат 80 на 0. Компенсациите за бизнеса не трябва да бъдат през системата ИСУН, която е сложна и е направена за кандидатстване и отчитане на европейски проекти. В момента има огромен риск фирмите, които през януари и февруари 2021 г. са получили подкрепа през ИСУН, да бъдат накарани да връщат тези пари през май. Ще се окаже, че и тези милиони са били раздавани само с предизборна цел.

- Все повече партии настояват за икономическа трансформация към зелена икономика. С кого програмите Ви имат допирни точки?

- Не партиите настояват за тази трансформация – младото поколение в Европа и в България настоява за тази промяна. Ние от „Изправи се! Мутри вън!“ смятаме, че са необходими стимули за „шоково“ обновление на автопарка в България. Това ще доведе до по-чист въздух в градовете, до по-малко заболявания и до по-малко произшествия. На върха на тези стимули трябва да са електромобилите – предвиждаме 12 000 лв. субсидия за всеки закупен електромобил. 10000 лв. субсидия за хибридните и 7000 лв. за автомобилите с най-нов Евросертификат. Това предложение не е фантастика – Румъния увеличи през 2019 г. субсидията за новозакупен електромобил на 10 000 евро. Това е самофинансираща се схема – изисква се само да ползваме положителния опит на другите страни. Вместо да прави бензиностанции, ето тук държавата може да помогне като стимулира инвестициите в мрежа от станции за зареждане на електоромобили.  

- Кои сектори се нуждаят от приоритетна държавна подкрепа за възстановяване от коронакризата?

- Вече почти всички се нуждаят от такава подкрепа и затова трябва да се търсят широки фискални и компенсаторни решения и политики. Ако трябва да се насочва допълнителна компенсация, то това са ресторантьорите (абсолютно ненужно обвинени едва ли не за цялата пандемия), развлекателния бизнес и всички, които правят събития, голяма част от самонаетите, международния туризъм, доста от износителите... Да не забравяме, че по така наречената „вертикална верига на стойността“, с тези браншове са свързани почти всички останали. Единствено монополните индустрии не следва да бъдат подкрепяни в момента.

- Една от целите на „Изправи се. Мутри вън!“ е намаляване на бюрокрацията. Кои разрешителни и лицензионни режими трябва да отпаднат?

- През последните 15 години се разходват средно по 200 млн. лв. годишно за въвеждане на електронно правителство, т.е. до момента държавата е похарчила за целта над 3 млрд. лв. Ето какво е постигнал Томислав Дончев срещу тези изхарчени пари към момента:

Само 8% от регистрите имат обмен и интеграция на данни с други регистри. 1/3 от регистрите са само на хартия. Едва 1% от документооборота минава през Единната система за междуведомствен обмен на документи.

Уеднаквяване на достъпа до е-услуги – сега отделните администрации изискват различни видове идентификация от потребителите.Сега имаме свръхрегулация - над 500 администрации управляват повече от 2500 регулаторни режима, голяма част от които биха могли да бъдат отменени или смекчени. Даже продължава съществуването на феномена „незаконни регулации“, при който най-вече общинските администрации налагат регулаторни режими, които нямат законово право да прилагат. Ние ще променим над 80 закона и ще въведем строги наказания за неспазване на Закона за ограничаване на административното регулиране. Няма как да оставим общините да не спазват законите и да обособяват феодални територии.

- Каква е позицията Ви по големите енергийни проекти – АЕЦ „Белене“ и 7-ми блок в АЕЦ „Козлодуй“?

- АЕЦ „Белене“ беше възобновен след 2002 г. и стана символ на голямата корупция в България. Борисов наследи този проект от Тройната коалиция и се възползва максимално от него.7-ми блок на АЕЦ Козлодуй може да бъде построен при няколко условия:

ясни и безспорни гаранции за сигурност;

използване на гориво, различно от руското;

при безспорна финансова жизнеспособност без субсидии от държавата.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай