Петък,

Анна Славова: Детското здравеопазване е приоритет за БСП

От: СТАНДАРТ -
Анна Славова: Детското здравеопазване е приоритет за БСП
A
A
A
  • Трябва много сериозна политика за профилактика на болести и по-висока здравна култура, заяви проф. д-р Жени Стайкова

Пандемията от КОВИД-19 задълбочи още повече социалните и здравни неравенства в България. 1/3 от децата у нас живеят в риск от бедност. Затова един от ключовите приоритети и на БСП са социалните и здравни аспекти в сферата на детското здравеопазване. Това каза народният представител от „БСП за България“ в 44-то Народно събрание и член на Комисията по здравеопазване Анна Славова, която е кандидат от 25 МИР, по време на дискусия на тема „Сектор „Здравеопазване“ в предизборната платформа на БСП“.

Събитието е по инициатива на БСП – София, а модератор бе проф. Невена Цачева. В дискусията взеха участие и кандидатите за народни представители  от „БСП за България“ проф. д-р Жени Стайкова, доц. д-р Стефан Найденов, д-р Венцислава Каменова – Костадинова и д-р Александър Кобаков. 

„В нашата предизборна платформа сме записали, че искаме въвеждане на безплатни лекарства за децата до 14 г. С една такава мярка се обръщаме към най-уязвимата и беззащитна група в обществото – децата“, обясни още Славова.

Тя допълни, че от левицата предлагат да облекчат както родителите, така и възрастните хора, като се намали ставката на ДДС за лекарства.

„За съжаление това, което наблюдавах като народен представител, е, че при приемането на държавните бюджети, детското и майчинското здравеопазване оставаше само на думи в разказвателната част на бюджета. В числата ги нямаше“, заяви Славова.

Тя бе категорична, че ще продължи да се бори и за изграждането на детска болница. „Надявам се, че децата ще станат приоритет на следващото управление“, заяви Славова.

„БСП е с грижа за хората, за деца, за техните интереси, поставени на първо място“, каза народният представител.

„Пандемията от КОВИД-19 ни показа силната липсата на кадри – като от лекари, така и от специалисти по здравни грижи. Видяхме и колко неравномерно се финансират лечебните заведения“, каза от своя страна проф. д-р Жени Стайкова.

По думите й трябва много сериозна политика за профилактика на болести и по-висока здравна култура. „Защото информираният човек, който знае как да се храни, как да живее, е здрав“, заяви тя.

„Сърдечно-съдовите заболявания са водеща причина за смърт и инвалидизация в световен мащаб. Почти 50% от всички смъртни случаи са в резултат от сърдечни заболявания. Според доклад на СЗО през следващите 30 г. ни очаква пандемия от сърдечно-съдови заболявания. У нас 68% от всички смъртни случаи се дължат на сърдечно-съдови заболявания“, отчете кардиологът доц. д-р Стефан Найденов.

Това, което той ще предложи, ако бъде избран за депутат, е да се наблегне на първичната масова профилактика.

„Едно от нещата, които смятам, че трябва да се променят, е болниците да престанат да бъдат търговски дружества. Другото е създаването и развиването на електронното здравно досие“, заяви ендокринологът д-р Венцислава Каменова - Костадинова.

Тя сподели, че има идея за развитие на центрове за обучение на диабетици в големите областни градове. „Обучението е един от основните стълбове на лечението“, каза тя.

„Ще работя за това да има различни профилактични програми. Моето лично желание е да има програма за профилактика и ранното диагностициране на рака на маточната шийка, който е абсолютно лечим“, обясни акушер-гинекологът д-р Александър Кобаков. Той добави, че ще работи и за увеличаване на средствата за женските консултации.


Всички новини от категория Парламентарни избори 2021.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички