4 варианта за кабинет

Важният въпрос е партийни коалиции или програмно правителство

4 варианта за кабинет | StandartNews.com
  • Важният въпрос е партийни коалиции или програмно правителство

https://scontent.fsof6-1.fna.fbcdn.net/v/t1.6435-9/167514119_10158965954774857_276764677800705790_n.jpg?_nc_cat=104&ccb=1-3&_nc_sid=0debeb&_nc_ohc=puIqxi8dlQwAX8akQug&_nc_ht=scontent.fsof6-1.fna&oh=86d50e12be086a2e8da62e919f4b3284&oe=608CCD50

4 варианта за нов кабинет се очертават след изборите. Това показва анализът на последните социологически прогнози преди вота на "АлфаРисърч", АФИС, "Барометър". Те сочат, че ГЕРБ води. Един център - "Рего" даде преднина на БСП, а в зависимост от активността в новото Народно събрание ще очаква да има 5 или 8 партии. Нито една от тях обаче няма да класира достатъчно депутати за собствено правителство.

ВИЖ ОЩЕ: Партийните отбори за вота говорят в СТАНДАРТ. 20 ключови интервюта

Нещо повече - колкото по-шарен е парламентът, толкова по-голяма ще трябва да е коалицията, осигуряваща 121 гласа парламентарното мнозинство. И ако партиите не се откажат от клетвите си в кампанията, формирането на кабинет няма да е възможно. Ако са склонни обаче на компромиси, сценариите са 4.

ВИЖ ОЩЕ: Само в СТАНДАРТ: България накъде? 9 гледни точки

Първият е мечтата на ГЕРБ и Патриотите - коалиция с ВМРО и ВОЛЯ-НФСБ. Той би бил възможен при висока активност. Но тогава освенпатриотичните формации, в НС ще са и още три протестни - на Мая Манолова, Демократична България и парията на Слави Трифонов. Този сценарий, който политологът доц. Борислав Цеков нарече "От същото, но в повече" със сигурност би срещнал мощната опозиция и на БСП, и на ДПС.

Противоположният вариант, който би могъл да се реализира при ниска активност, е кабинет ГЕРБ - Демократична България. Ако до урните отидат под 2,4 милиона избиратели, на вота ще се бият твърдите ядра. Градската десницаразполага с такова и най-вероятно би влязла с 20 депутати. Аритметично с ГЕРБ биха надвишили 100-те гласа. Но проблемът с кворума и опозицията остава, даже соще по-голяма острота.

Затова и доц. Цеков дава трети вариант "Отечествен фронт" - всички срещу ГЕРБ. При него кабинет биха могли да направят БСП, ДПС, „Има такъв народ“, формацията на Мая Манолова. Този формат обаче ще срещнесериозен десен отпор както от страна на ГЕРБ, които се сочат за победители, така и от другите десни формации.

Съществува и четвърти вариант - програмен кабинет. Не тип "Беров" от партийни експерти, а надпартиен, дори с партийно неутрален премиер. Разликата от досегашните коалиции е, че ще се формира на основа на програмаза възстановяване, а не на партийни договорки. Нещо, като италианския вариантна Марио Драги. Големият въпрос обаче е имаме ли българския Супер Марио, койтода говори свободно с всички партии, да може да се разбере с тях и да постигнесъгласие за кабинет, който да работи за национални приоритети и оттласкване от коронакризата?

Ще разберем след 5 април.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай