Здравко Здравков е новият главен архитект на София

Здравко Здравков е новият главен архитект на София  | StandartNews.com

Здравко Здравков е новият главен архитект на София. Той спечели конкурса за мястото и така наследява Петър Диков на поста. На второ място след собственика на архитектурно студио "Квадра 04" и бивш главен архитект на Червен бряг, остана арх. Влади Калинов, който ще и остане шеф на "Контрол по строителството" в Столична община, информира OFFNews.

Според програмата на Здравков той смята да даде предимство на пешеходния и велотранспорта и да направи така, че общественият да стане по-бърз и удобен. Той обещава да направи мрежа от вътрешни открити зелени площи. Столичани ще се радват още на малки вертикални и хоризонтални градини, а Здравков обещава да стимулира частните инвестиции в тях.

Като изключителен професионалист и работохолик си го спомня бившият кмет на Червен бряг Румен Пенков. По време на неговия мандат от 2004 г. до 2007 г. Здравков става главен архитект на Червен бряг. Тогава кандидатът за бъдещ главен архитект на София бил едва 30-годишен. Преди това работил 6 г. в плевенската община по време на кметуването на Найден Зеленогорски - отначало като главен специалист, после като шеф на сектор "Градоустройство".

"Твърдя с чиста съвест, че София заслужава да има такъв човек за главен архитект, без да подценявам никого от другите кандидати", сподели още бившият градоначалник Румен Пенков. Определя Здравков като стриктен и точен по отношение на нормативната уредба.

"Когато бях кмет и трябваше да взема трудни решения, той неведнъж ме е възпирал от грешна стъпка. Но е голям професионалист и творец. Мисли нестандартно. Много ми помогна в общината. Направи няколко безплатни проекта, даваше идеи за развитието й. Има мащабно мислене", каза още Пенков.

Имал идея да обедини ларгото на Червен бряг, градската градина и площада в един комплекс. Общинският съвет не я гласувал по чисто политически причини. "Други негови проекти обаче моите наследници впоследствие си ги приписаха. Здравков е човек, който държи да бъде непрекъснато в час с тенденциите в архитектурата и поддържа контакти с колеги в чужбина. Колегите му в отдела работеха с удоволствие с него, нямаше грам напрежение. Той има непрекъснат стремеж да се развива, аз много го харесвам", хвали го още бившият градоначалник.

Здравко Здравков е управител на архитектурно бюро "Квадра 04", базирано в Плевен. През 1997 г. завършва висше образование, специалност "Архитектура", в УАСГ, получава награда на КАБ за дипломант на Архитектурния факултет и основава архитектурно бюро "Квадра". Бюрото има съвместни проекти с архитектурни колективи от Австрия и Словения.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай