Вдигат фабрика за брикети насред жилищен квартал

Вдигат фабрика за брикети насред жилищен квартал | StandartNews.com

Десетки хора плащат с бунт, ако строежът не спре

Благоевград. С граждански протест срещу строителството на фабрика за производство на пелети и брикети заплашиха днес десетки жители в района на бившия стопански двор на благоевградския квартал „Струмско".

Хора от Инициативния комитет в края на миналата седмица бяха на сесията на общинския съвет в общината и поискаха намесата на местната власт за решаването на проблема. Предприятието ще бълва дим, миризма, химикали и шум на броени метри от домовете ни, категорични са те. Стопаните на къщи вече събраха подписка, в която настояват кметът на общината Атанас Камбитов да се намеси и да разпореди незабавно спиране на строежа на фабриката. Те искат да се проведе пълно разследване кой е разрешил на нейния собственик да развива такова вредно производство в центъра на жилищен квартал.

„Нашата информация е, че на проекта за вдигането на тази сграда въобще не са показани къщите, които са построени в района. Наскоро от комина на предприятието започна да бълва задушлив газ, най-вероятно от някакви химикали", твърди Любен Атанасов.

Той и съкварталците му уверяват, че няма да допуснат фабриката да заработи и да трови деца и възрастни. Собственикът на фабриката има разрешение за строеж, което е съгласувано с РИОСВ и Регионалната здравна инспекция.

„Изискали сме цялата налична документация на този обект. Извършваме проверка на случая. Ще видим дали са спазени всички законови изисквания", казаха от община Благоевград.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай