Цветни зебри и „лежащи полицаи" обезопасяват пешеходците

Цветни зебри и „лежащи полицаи" обезопасяват пешеходците | StandartNews.com

Стара Загора. След трагичния инцидент с 4-годишния Паоло на пешеходната зона в областния град Старозагорската община продължава ускорено мащабната програма за обезопасяване на движението на пешеходците.

Акцентът са оживените публични места край детските площадки, училища, паркове и автобусните спирки. Тук се изграждат изкуствени неравности - т.н. „лежащи полицаи", поставят се специални светофари тип „Бягащ пешеходец, осветление, парапети и колчета по тротоарите. Общо 58 пешеходни пътеки тип „зебра", изработени по метода червено-бял структурен студен пластик, вече са изградени по старозагорските улици от началото на мандата на кмета Живко Тодоров, припомнят от общинската администрация."

Всички изкуствени гърбици, които се изграждат в града са с височина 8 см и широчина 5,50 м или 7,50 м, в зависимост от интензивността на пешеходния поток, както изисква законът. Такива съоръжения предстояло да бъдат изградени на още редица места в града, както и по-големите села - Богомилово, Хрищени, Горно Ботево и Преславен.


Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай