Трябват 140 дка паркинги за Морската градина

Референдумът за нея по-неясен от този за АЕЦ „Белене"

Трябват 140 дка паркинги за Морската градина | StandartNews.com

Варна. За застроената площ от 90 000 кв .м само в местността „Салтанат" в Морската градина, която остава най-спорната й част за това парк ли е или не, трябват 140 дка за построяването на паркинги.

Това стана ясно от Бялата книга на сдруженията „Варна диша" и "Зелена Варна", чийто председател Кръстьо Кръстев напусна демонстративно първата среща на областния обществен съвет, свикан по болезнената тема за хората край морето от губернатора на Варна Иван Великов. На нея дойдоха и собственици на имоти в „Салтанат", които, както Стандарт нюз писа това лято, скачат срещу забраната за движение на автомобили и полицейската охрана с КПП. Потърпевшите около 1000 души правят също сдружение, за да зашитават интересите си. 84 на сто от собствеността е частна и след 9 септември е насилствено национализирана.

Единственият делфинариум на Балканите и емблема на Варна е посещаван от 170 000 туристи през сезона, но няма достъп на коли и автобуси до него, полицаите ги връщат,каза управителят Васил Василев. От Бургас поканили уникалния атракцион и му предоставили 20 дка за ползване, но собственикът отказал.

Исканият референдум от гражданските сдружения за съдбата на Морската градина е по-неясен и от този за Белене, каза арх. Георги Минчев, регионален председател на Камарата на архитектите в България. Събраната подписка от 30 000 подписа падна на половина и беше обявена за невалидна от ГРАО.

При правителството на Бойко Борисов Морската градина беше дадена за стопанисване и управление от държавата на общината. В съда вече падна заповедта за забрана на движението на бившия кмет Кирил Йорданов. Сега се подготвя нова заповед на градоначалника Иван Портних при спазване на цялата процедура и срок за възражения.

Губернаторът свиква втора среща по същите въпроси, но иска от всички засегнати страни документи в потвърждение на това парк ли е спорната местност или не, а от общината да направят проверка дали са законни построените досега сгради.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай