Три села празнуваха летния св. Атанасий

Три села празнуваха летния св. Атанасий | StandartNews.com

Благоевград. Три села в община Струмяни празнуваха летния Атанасовден в петък. Изключително атрактивен, високо в планината, близо до границата с Македония, в местността Градището, бе празникът на Добри лаки.

Писателката Свободка Костадинова и нейните синове, запалени краеведи, считат, че от каменното и непроучено засега Градище стартират събитията по покръстването на българите и по-късно – разпространяването на българската писменост от учениците на Кирил и Методий. Откакто се помнят жителите на Добри лаки поставят иконата на св. Атанасий върху каменните зидове на това свято място, палят свещички, правят курбан и се служи тържествена света литургия.

Другият голям събор е над Микрево, в местността Решково, откъдето са слезли първите заселници на най-голямото село в общината. Но поради проливните дъждове, които компрометираха пътя, литургията и курбанът се състояха в двора на храм „Св. Георги"в селото. С празничен водосвет и курбан жителите на с. Горна Крушица посрещнаха своя летен Атанасовден.

Празникът тук е уникален със своята трапеза, на която жените слагат традиционни местни ястия : оризник, домашно сирене, вкусни и уханни питки, погачи и баници,а курбанът се слага на средата на хорото и се раздава за здраве.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай