Тодор Тодоров с голямата награда за дарител

Олимпийците по информатика, прославили Силистра в САЩ, бяха отличени със специални грамоти в кампанията „Моят град” на „Стандарт”

Тодор Тодоров с голямата награда за дарител | StandartNews.com
Олимпийците по информатика, прославили Силистра в САЩ, бяха отличени със специални грамоти в кампанията „Моят град” на „Стандарт”

Благодетелят на Силистра Тодор Тодоров взе голямата награда за дарител на града. Това се случи по време на специална церемония, която е част от кампанията на в. "Стандарт" - "10 причини да остана в моя град".
"Тодоров е носител на приза на сдружението на общините за дарител на 2017 година, най-големият дарител и на област Силистра. Той е човек, който подпомага училища, библиотеки, църкви, болници. А като историк Тодоров с часове може да ни говори за Силистра", каза главният редактор на в. Стандарт Славка Бозукова. Родолюбивата кампания на „Стандарт” заслужава адмирации, длъжни сме да даваме пример на младите, за да остават в родните си градове и да работят за тях, каза Тодоров.

ВИЖ ОЩЕ: Преславният дом на Омуртаг

Награда получи и най-големият специалист по гръдна хирургия у нас проф. д-р Иван Гаврилов, който бе отличен от партньора на кампанията ни "Каолин". "Д-р Гаврилов е хирург, който прави над 400 операции годишно, отличен специалист в сферите, в които практикува", коментира изпълнителният директор на Каолин Радослав Чолаков.

Кампанията "10 причини да остана в моя град" вече завладя България. Досега церемонията се проведе в над 30 града като основната й цел е да се отличават хората, които имат заслуги за положителното развитие на градовете у нас.

"Искам да споделя с вас, че във всеки един от тях открих не само нови приятели, но и нова надежда за България. Защото във всеки град има млади хора – учители, лекари, ІТ специалисти, които са загърбили кариера и пари, за да останат в родното си място и да работят за превръщането му в по-добро място за живеене. Силистра не е изключение, даже напротив. Тук те са мнозинство", каза при откриването Славка Бозукова.

В категорията бизнес иновации грамоти получиха фирмите "Първи май" АД и "Pink pelican". "Първи май" е водеща компания в преработката на маслодайни семена в България. Тя е утвърден лидер в търговията със зърнени и маслодайни култури, има зърнобази с модерно техническо оборудване, както и модерна фабрика за белен слънчоглед, направена по най-високите международни стандарти. "Pink pelican" пък през 2017 година направиха първата си серия вина - „Сребърна”. Тя е кръстена на защитения от UNESCO резерват „Сребърна” недалеч от Силистра, а името „Pink Pelican“ идва от защитения вид птици розов пеликан. Тази година те станаха победите в конкурса #WineOfTheYearBulgaria за 2019 в клас бели вина - "Тамянка" от серия "Сребърна", като това е поредната престижна награда, която получават. Отличията им връчи шефът на Агенцията по лозарство и винарство Красимир Коев, който връчи на кмета на Община Силистра и поздравителен адрес по случай празника на града от името на Министъра на земеделието, храните и горите г-жа Десислава Танева.

Областният управител г-н Ивелин Статев връчи грамота на "Елика" в категория икономика. Още една семейна компания, в която над сто служители произвеждат и доставят широка гама от оборудване за обработка и съхранение на зърно, почистване и третиране на семена и специализирани инсталации за хранително-вкусовата промишленост. Статев им пожела още по-големи успехи и да продължават да бъдат силна и корективна икономическа конкуренция в града.

В категория образование наградите връчи кметът на града д-р Юлиян Найденов. Отличени бяха директорът на ПМГ "Св. Климент Охридски" г-жа Анелия Немска, инж. Искра Николова - преподавател по информатика и нейните възпитаници Петър Петров и Виктор Нейков. Тази година те представиха България и Силистра на Международно състезание на Майкрософт в САЩ като влязоха в топ 10. "Със сигурност тази гимназия я чака страхотно бъдеще особено след като България получи ресор „Иновации и младеж” в Европейската комисия, защото ще може да кандидатства както в програмата „Еразъм”, за която бюджетът се утроява, така и по програмата „Хоризонти Европа” , в която се разпределят над 100 милиарда евро и е насочена по оста информационни технологии – „Образование – бизнес", каза още главният редактор на в. "Стандарт".
"За мен Силистра е не само роден край, но и мисия и пожелавам на младите да продължават да прославят Силистра, както и у нас, така и по света", каза от своя страна кметът на града.
В категория „Спорт” отличие получи председателят на карате клуб "Шото витяз" сенсей Валери Великов. "Гордея се със своите възпитаници и стискам палци за нов медал", коментира Великов. Той бе награден от Областния управител на Перник г-жа Ирена Соколова, която е почетен гражданин на Силистра. "Независимо, че живея и работя в Перник, моето сърце е в Силистра и винаги ще й помагам, защото градът е уникален, има славно минало, много по-добро настояще и прекрасно бъдеще", каза от своя страна Соколова.

Заслужили в категория „Култура” и отличени с грамота бяха директорът на РИМ д-р Николай Тодоров, на природния резерват „Сребърна” г-жа Елена Илиева, на Художествената галерия г-н Йордан Колев и на районната библиотека "Партений Павлович" г-жа Даниела Недялкова. Отличията връчи председателят на Общинския съвет на Силистра д-р Мария Димитрова. „Голямото културно наследство на Силистра допринася за силния исторически туризъм тук, който е добре развит", каза Димитрова.
Церемонията се проведе в навечерието на празника на Силистра – 14 септември, Кръстовден. Това е светъл празник, символ на вярата, вписан в дните на Силистра и в духовната й летопис! На този свят ден изричаме своята благодарност към всички, за които Силистра не е само роден град, а мисия, каза кметът д-р Найденов. Стотици жители и гости на Силистра се събраха на събитието на „Стандарт”. След това те се насладиха и на празничния концерт на Николина Чакърдъкова и Неврокопския танцов ансамбъл. Чакърдъкова е една от големите българки, които също ще бъдат отличени в нашата кампания.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай