Танева обеща по-добра по-справедлива помощ за земеделците

Танева обеща по-добра по-справедлива помощ за земеделците | StandartNews.com

Стара Загора. Заедно с БАТА-АГРО днес стартира и новата кампания за директните плащания в земеделието, която ще бъде проведена по нов начин и по нови правила. Това заяви министърът на земеделието и храните Десислава Танева, която приветства участниците в международното изложение на агротехника, който бе открито край Стара Загора.

Тя припомни, че с помощта на браншовите организации в отрасъла за пръв път са били утвърдени национални критерии за подпомагане на селскостопанските производители. Наличието на правно основание и регистрацията им като земеделски стопани според нея означава, че определените 1,5 млрд. лв помощи за тази година наистина ще отидат до активните фермери, понятие определено дори в закон. Министър Танева добави още, че за пръв път 13 на сто от т.н. обвързани плащания са предвидени за приоритетни земеделски сектори както животновъдство, трайни насаждения, зеленчукопроизводство и оранжерийно производство.

Земеделският министър съобщи още, че наредбите за старта на новата еврпрограма за развитие на селските райони щели да бъдат обнародвани преди средата на март. Веднага след това щяло да започне и приемането на първите проекти с по-дълъг прозорец за подготовката им и кандидатстване на фермерите.

От тази година традиционното международно изложение на агротехника БАТА-АГРО ще се провежда два пъти – пролет и есен. В първото пролетно изложение, което ще продължи до събота, участват над 100 фирма, а агромашините са изложени на повече от 20 хил. кв. м, съобщи шефът на Българската асоциация на търговските на агротехника Веселин Генев. Есенното изложение ще бъда отново на летището край Стара Загора през септември.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай