Стотици от Рибново живеят в гората, берат гъби и билки

Стотици от Рибново живеят в гората, берат гъби и билки | StandartNews.com

Благоевград. Много жители на гърменски села разчитат на доходи от брането на гъби, билки и боровинки.

В последните години все повече са тези, които атакуват Родопите и изкарват там по 2-3 месеца. Най-активни в тази дейност са жителите на село Рибново.

В местността Вищерица, високо в планината, десетки хора си направиха лагери. На различни места в гората са опънати палатки, сковани са дървени бараки. Много мъже, жени и деца са напуснали родното си село, за да събират от сутрин до вечер гъби и билки. Това е традиция за хората от селището вече над 20 години. В планината се качват цели семейства.

„Берат основно манатарки и пачи крак.През август пък е месецът на боровинките, намират се и различни билки", твърди бившият кмет на Рибново Мустафа Авдиков. Някои негови съселяни остават да живеят насред планината, на 15 км от Рибново, чак до средата на септември. Тогава се прибират по две причини - хем гъбите и билките привършват, хем става студено в гората. "С гъбарството и билкарството си осигуряваме доходи, с които да се препитаваме. Никак не е лесен този занаят, но като няма друга работа за нас, нямаме избор. Не се оплакваме. Трудно е, но се изкарват някакви пари", твърдят гъбари и билкари.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай