Стартира изграждането на пътна връзка от Момчилград с трасето за „Маказа”

Стартира изграждането на пътна връзка от Момчилград с трасето за „Маказа” | StandartNews.com

Момчилград даде старт на един от най-значимите си проекти за изграждане на пътната връзка с международното трасе за Маказа.

Така разстоянието за пътуващите от Момчилград и Крумовград до ГКПП „Маказа Нимфея" ще бъде скъсено с над 10 км. В момента автомобилният поток от двете общини минава през спирка „Джебел".

Новата пътна отсечка ще започва от кръговото движение на входа на Момчилград, за да се свърже с международния път с премостване на река Върбица по посока село Градинка. Пътното платно ще е с ширина 7 м, предвиден е тротоар от едната страна за движение на пешеходци. Мостът над река Върбица ще е дълъг 168 м и широк – 11.50 м. Ще бъде ремонтиран и надлезът над жп линията. Изпълнението на проекта трябва да приключи през юли 2015 година. Средствата са осигурени по Програмата за развитие на селските райони.

„С изграждането на пътната връзка Момчилград ще отключи изцяло вратите си за инвестиции от Гърция, които ще осигурят нови работни места за местното население. През следващите месеци предстоят срещи с чужди инвеститори в сферата на туризма, икономиката и търговията", коментира кметът Акиф Акиф. Той изрази надежда, че новото трасе ще спомогне за развитието и на съседните на Момчилград общини.

Гръцките инвеститори могат да бъдат сигурни, че родопската община има пълна готовност за компромиси при осигуряването на терени. Местният парламент в Момчилград единодушно е приел наредба за насърчаване на инвестициите с общинско значение и издаване на сертификати клас В. Наредбата предлага на инвеститорите редица административни облекчения, които максимално ще ускорят реализирането на бизнес плановете на фирмите.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай