Старозагорци посрещанаха мощи на своя небесен покровител

Старозагорци посрещанаха мощи на своя небесен покровител | StandartNews.com

Стара Загора. Миряните от Старозагорската епархия посрещнаха тържествено в понеделник вечер мощи на своя небесен покровител Св. Игнатий Старозагорски, които се пазят в руския манастир "Св. Пантелеймон" в Атон.

Литийното шествие начело с иконата на светеца, духов оркестър и ковчежето с мощите мина по улиците на града и спря в храма „Св. Богородица". Тук старозагорският митрополит Галактион и западноеврпейският владика Антоний в съслужение със старозагорски свещеници отслужиха молебен. Мощехранилницата с честната глава на Св. Игнатий остана изложена върху специална кувия през цялата нощ в понеделник и вторник, за да могат повече миряни да се поклонят пред светите мощи и да изпросят небесното благоволение на светеца. В сряда тържествена вечерня пред светите мощи ще отслужат всички митрополити от Св. Синод.

На 8 октомври, когато се навършват 200 години от мъченическата смърт на светеца, пред новостроящия се храм, който ще носи неговото име, в старозагорския кв. „Самара" ще бъде отслужен водосвет. Мощите ще бъдат внесени за кратко в храма, за да се измоли благоволението на светеца за градежа на новата църква. Същият ден честната глава на светеца ще бъде изпратена за Атон.

По време на тридневните тържества Старозагорската митрополия ще проведе и научна конференция, посветена на живота и мъченическата смърт на св. Игнатий Старозаторски.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай