Спасиха античен сервиз от иманяри

Спасиха античен сервиз от иманяри | StandartNews.com

Бургас. Цял античен сервиз от изключително ценни съдове спасиха полицаи от иманярската мафия. Повечето от находките са съдове за вино и вода и датират от 4 век преди Христа. Те вече са изложени в бургаския археологически музей.

Древните кани са керамични, а върху тях са изобразени Дионисиеви сцени. Уредникът на музея Мартин Гюзелев смята, че колекцията е била открита от иманярите на едно място и по всяка вероятност е била част от погребение на тракийски велможа. Най-красивият керамичен съд е камбановиден кратер с червени фигури, който представлява изключително рядка находка. Според археолозите шедьовърът е изрисуван от автора на известния "черен тирс".

В подобни съдове древните траки смесвали вино с вода за Дионисиевите ритуали. Друг съд от колекцията,черна чаша с една дръжка, е също изключително рядък предмет. Някои от керамичните бокали са били счупени и иманярите, които са ги докопали, са опитвали да ги лепят. Експертите на музея сега ще трябва да ги реставрират така, че да не личат следите на аматьорите.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай