София отбелязва 138 години от освобождението си

София отбелязва 138 години от освобождението си | StandartNews.com

Днес се навършват 138 години от навлизането на руските войски под предводителството на генерал Йосиф Владимирович Гурко в София. Традиционно Столичната община ще отбележи деня на Освобождението си.

Предвиждат се поредица прояви, организирани в партньорство със Софийската света митрополия, Сдружение на приятелите на Русия „Александър Невски" и Фондация „Героите на България", при следната програма:

- 10:00 ч. – Благодарствен молебен в църквата "Света Неделя". В този храм и при личното присъствие на генерал Гурко преди 138 години се е състояла първата заупокойна служба в памет на загиналите и Тържествен молебен за освобождаването на града.

- 10:30 ч. – Литийно шествие от храм „Света Неделя" до паметниците на ген. Гурко, Цар Освободител и на Българския опълченец и празнично биене на камбаните на централните софийски храмове.

Сборен пункт на участниците в шествието се организира от 10.00 часа храм „Св. Неделя". Литийното шествието ще се проведе със следния маршрут: от сборния пункт по ул. „Съборна", ул. „Кн. Александър І" до ул. „Ген. Й. В.Гурко", с поднасяне на венец, по ул. „Алабин", ул. „Леге", бул. „Цар Освободител", ул. „15-ти ноември" до паметника на Българския опълченец.

- 11:00 ч. – Празнична програма пред Паметника на Българския опълченец с участието на актрисата Красимира Кузманова, ансамбъл „Аноним" в съпровод на медно-духови инструменти и солово изпълнение на обичани патриотични песни. Участие ще вземат Националната гвардейска част и Софийското дружество „Традиция".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай