След месец процесът за прегазената Лора тръгва отначало

След месец процесът за прегазената Лора тръгва отначало | StandartNews.com

Варна. Новото дело за прегазената на пешеходна пътека Лора е насрочено от Варненския окръжен съд за 12 юни. Процесът срещу мотоциклетиста Деян Станчев ще започне за трети път от първа инстанция. Първия път той сключи споразумение с прокуратурата за наказание от 2 години „лишаване от свобода", отложено с 4 години изпитателен срок. Случаят стигна до тогавашния главен прокурор Борис Велчев, по чието искане Върховният касационен съд върна делото за ново разглеждане.

След процес по съкратената процедура Станчев пак получи същото наказание, но Варненският апелативен съд отмени решението. Мотивите на магистрати бяха, че не са спазени редица процесуални правила и присъдата е опорочена от оценката на приетата повторна автотехническа експертиза, уточняваща мястото на удара и отстоянието между жертвата и мотоциклетиста.

Препоръките на Апелативния съд са, че в новия процес съдебният състав трябва да вземе под специално внимание игнорираните показания на трима свидетели на инцидента, както и да обсъди внимателно заключението на повторната автотехническа експертиза и при необходимост да бъде назначена нова. Ако Деян Станчев бъде признат отново за виновен, съдът трябва да се съобрази с указанията в отменителното решение на Върховният касационен съд, в което беше препоръчано ефективна присъда.

Лора беше блъсната на 17 юли 2011 г. около 5 ч. сутринта на бул. „Осми Приморски полк". Според представените досега в съда експертизи при инцидента Станчев се е движил със скорост не по-малка от 97 км/ч.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай