Село иска да купи земя за свой храм

Село иска да купи земя за свой храм | StandartNews.com

Без вяра не се живее, а село без храм е като държава без герб. Това твърдят жителите на благоевградското село Изгрев. В селището им никога не е имало църква, а те от дълги години се борят това да се промени. И са готови да заделят от собствените си средства, за да сбъднат мечтата си.

„Инициативният комитет за изграждането на светата обител тук реши да купи земята, където ще се строи. Оказа се, че няма общински терен и затова се спряхме на парцел, който е в горски фонд. Проблемът е, че подадохме искаме до земеделското министерство за закупуването на въпросната земя още през февруари, а все още нямаме никакъв отговор", разкри кметът на населеното място Йордан Китанов.

Той ще търси съдействие от депутати от Благоевград, за да проведе среща с министъра на земеделието и храните Десислава Танева. И да се сдобият с терена, за да започне строителството. За да не са принудени хората а се молят в храмове в други населени места. Преди години бе изготвен и макет на бъдещата църква, но липсата на средства не позволи да се започне градежът.

Настоящият управник веднага с встъпването си в длъжност миналата година задейства процедурата за промяна на предназначението на земята, където ще се построи бъдещият храм - от "горска стопанска територия" за "християнски православен храм".

Височината на църквата трябва да е до 8 метра, плътността на застрояване да е максимум 40%, а плътността на озеленяване – минимум 40%. Местните хора вече са решили храмът да бъде кръстен "Свети Иван Рилски". Те ще платят земята, но после ще търсят средства от общината и дарители, за да построят храма.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Тагове:
Коментирай