Секат на поразия дървета край Разлог

Секат на поразия дървета край Разлог | StandartNews.com

47 са съставените актове за незаконна дейност в държавните гори само в местностите Голак и Погребите край Разлог за 15 месеца – от януари миналата година до април тази година. Над половината от тях са за нецаконна сеч и транспортиране на дървесина, всички актове са издадени от горския надзирател Георги Алуминов. Задържани са 19,80 кубика дърва за огвев и 4,08 кубика строителна дървесина, конфискувани са три каруци и един моторен трион.

Последното нарушение в местността Голак е констатирано преди около месец, а мястото е в непосредствена близост до ромската махала на Разлог. Районът от години е известен с високата концентрация на посегателства от горите, поради което е обект на специално внимание както от страна на държавното горско стопанство, така и от Югозападното държавно предприятие. В резултат на въведените денонощни дежурства и засилени мерки по опазване на държавните горски територии набезите и посегателствата в района са силно ограничени. Това няма как да се хареса нито на системните нарушители, превърнали кражбите от гората в семеен бизнес, нито на отделни заинтересовани страни, които вероятно се опитват да дискредитират работата на горския служител.

Югозападното държавно предприятие вече обяви допълнителни мерки за постигане на по-висока ефективност при опазване на държавните горски територии в един от най-проблемните райони – този около Разлог. „Благодарни сме на всички, които сигнализират за нарушения, ще продължим да сме достатъчно оперативни и адекватни на всяка ситуация", увери директорът на ЮЗДП Дамян Дамянов.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай