С два събора почетоха Илинден в Банско

С два събора почетоха Илинден в Банско | StandartNews.com

Банско. В местността Св. св. Кирил и Методий над село Обидим се събраха близо 2000 човека от цялата страна на родова среща - събор. Събитието бе посветено на 111-годишнината от Илинденски-Преображенското въстание. На всеки пет години обидимци и техните близки, разпръснати по България и света, се срещат на това място, за да се върнат към корените си и да отбележат величавата епопея на Илинден.

Радостното е, че този път те завариха селото напълно преобразено и ремонтирано. На поляната пред параклиса „Св. св. Кирил и Методий" се извиха български хора, които продължиха през целия съботен ден.

В неделя в местността Чалин валог банскалии и техните гости почетоха Деня на Пирин и годишнината от въстанието. Заслуга за чудесния празник имаха и самодейните състави от читалище „Никола Вапцаров"- Банско.

Денят ще се запомни с надигравания, хора, песни и добро настроение. В своето слово кметът на общината Георги Икономов подчерта приноса на банскалии във въстанието. Техният непокорен дух е жив и днес в душите на хората, родени и израснали в подножието на величествената Пирин планина, допълни градоначалникът.

На 10 август на хижа „Гоце Делчев", над Добринище, ще приключат честванията за Илинден в община Банско.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай