Русе обръща лице към Дунава

Русе обръща лице към Дунава  | StandartNews.com

Слагат нови табели в помощ на туристите

Крайбрежната ивица и ремонт на улици са сред приоритетите на общината

Русе обръща лице към Дунава с реконструкция на крайбрежната зона. Изграждането на панорамна велосипедна алея, сцени на открито, детски и фитнес площадки са само част от планираните дейности за благоустрояване на русенския кей и превръщането му в предпочитано място за отдих и забавление край реката.

Инвестиционната програма на русенската община ще вложи 56 млн. лв. в 5 важни проекта. Те са свързани с втория етап на интегрираната система за градски транспорт на стойност 24 млн. лв., с реконструкцията и рехабилитацията на крайбрежната зона и парка на младежта на стойност близо 17 млн. лв., с подобряване на социалната инфраструктура в града, ремонт на училища и детски градини на стойност над 12 млн. лв.

"Русе ще се обърне с лице към Дунава през следващите години, благодарение на европейските средства, които ще получим, за да продължим с видимите промени в нашата община", коментира кметът Пламен Стоилов след подписването на новата инвестиционна програма по ОП "Региони в растеж", за изпълнение на плана за градско възстановяване и развитие.
По отношение на първия инвестиционен приоритет, а именно "Интегриран градски транспорт"

ще бъде изграден надлез между русенските квартали

Родина" 3 и "Чародейка" и пешеходна зона по ул. "Чипровци", като околните пространства ще бъдат благоустроени. Предвижда се рехабилитация и реконструкция на пешеходния подлез при Математическа гимназия "Баба Тонка", зоната за обществен отдих по крайбрежната ивица, в района на жп прелеза на Речна гара до ул. "Мостова", както и на ул. "Шипка" в участъка от ул. "Чипровци" до бул. "България".

"Градска среда" е второто направление, по което Община Русе ще работи. Близо 17 млн. лв. ще бъдат инвестирани в реконструкция и рехабилитация на крайбрежната зона. Изграждането на нова кейова стена и яхтено пристанище са само част от плануваните дейности, с които градът ще се утвърди като едно по-чисто, приветливо и безопасно място за живеене. От общината са предвидили и монтирането на нови указателни табели, които да улеснят достъпа на туристи от крайбрежието до основните забележителности в града и региона. Централната крайбрежна зона на Русе обхваща територията от Речна гара до ул. "Мостова". На основната придунавска тераса алеята се реконструира и разширява с цел запазване и обогатяване на нейното значение. Тя реално ще осъществява няколко важни функции като главна алея за пешеходци и локално обслужваща пристигащите туристи по реката. Алеята е шест метра покрай реката. В района са предвидени на две места малки

амфитеатрални площадки за изяви и концерти

а в централната територия са организирани тематични детски площадки и за фитнес на открито. В парка ще има и места за отдих, както и декоративни пластики. Ще се обнови и осветлението в парковете и алеите с нови LED осветителни тела и нови прожектори.

Сред приоритетните проекти е и дългоочакваната рехабилитация на Парка на младежта, който е едно от любимите място за отдих на русенци. Част от предвидените дейности са свързани с полагането на нова настилка по алеите, изграждането на лятна естрада и читалня на открито, алеи за джогинг, а за любителите на колоезденето - нови велосипедни трасета и байк-парк. Розариумът в парка също ще промени изцяло облика си, а детски и фитнес площадки на открито ще продължават да се изграждат и занапред.

Миналата година Община Русе получи награда по повод високите си постижения в социалната политика. През следващия програмен период е планирано да бъдат осъществени още два социални проекта. С финансирането по ОП "Региони в растеж"

ще бъдат изградени социални жилища

за настаняване на лица от малцинствени групи и социално слаби лица, които не могат да се ползват от условията на жилищното настаняване на общината. Предвидени са и ремонтни дейности и мерки за енергийна ефективност на Комплекс за социални услуги за деца и семейства. Четвъртият инвестиционен приоритет е насочен към "Образователна инфраструктура". Реализацията на знакови проекти, които местните хора отдавна очакват, е в основата на видимите промени в облика на Русе и превръщането му в чист, уютен и подреден, убедена е кметската управа на крайдунавския град.

Обновяват детски градини и училища

Общинските съветници в Русе дадоха "зелена светлина" на проект за ремонт на пет сгради от образователната инфраструктура на града. Предложението включва изграждане на спортни площадки, облагородяване на дворни пространства и внедряване на мерки за енергийна ефективност. Основен ремонт се предвижда в целодневните детски градини "Пинокио" 1 и 2 и в "Русалка" 2, като ще бъдат облагородени прилежащите дворни пространства и ще бъдат внедрени мерки за енергийна ефективност. Две от големите русенски училища ще бъдат изцяло ремонтирани. Това са Математическата гимназия "Баба Тонка" и СОУ "Христо Ботев". Проектът включва да бъдат изградени спортни площадки и озеленени прилежащите дворове. Основната цел е да се подкрепи реализацията на Интегрирания план за градско възстановяване и развитие на Русе. В проекта е заложено и осигуряване на достъпна архитектурна среда, включително за хора с увреждания. Проектното предложение е на стойност 12,4 млн. лв.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай