Римският стадион посреща туристи за 24 май

Римският стадион посреща туристи за 24 май | StandartNews.com

Пловдив. За 24 май Римският стадион в Пловдив ще посреща първите си туристи, съобщи кметът на града Иван Тотев. Ремонтът на съоръжението, което е в процес на основна реновация, е пред завършване.

Първият етап от мащабните ремонтни дейности, които бяха финансирани в размер на 1 милион долара по програма на правителството на Норвегия приключиха преди две години. На финала е вторият етап от работата по античното съоръжение, което е единствено и уникално за България.

В момента се реставрира ажурната стълба на стадиона, а бордът, както и парапетът на второто ниво на древния комплекс вече са готови. Подредени са и паветата на първото ниво, които бяха премахнати заради работата по терасата. Вторият етап от строителните дейности включва оформяне на второто ниво, което трябва да бъде със същия борд като първото. Предвидено е и изграждането на втори асансьор, който да осигурява достъпа на хора с увреждания. Ще се изгради културно-информационен център, който ще презентира историята на Пловдив. Тези дни Община Пловдив обявява конкурс за набиране на девет нови служители, които ще работят по обслужването на туристите в Римския стадион. Той ще бъде включен и в туристическите маршрути на града. Предвижда се в бъдеще тук да бъде направено и кафене за отдих на гостите, където ще могат да разгледат и брошури с информация на древния град. Отделно ще има киносалон, в който гостите ще могат да гледат 3D филм за Античния Филипопол. В началото на май отваря врати още един голям археологически обект под тепетата - Малката Базилика, която е напълно завършена. Официалното откриване е насрочено за 1 май.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай