Римски път ни свързва със Сърбия

Пак умуват за граничен пункт между Белоградчик и Княжевац

Римски път ни свързва със Сърбия | StandartNews.com

Видин.  Кметски екипи от Белоградчик и  Княжевац се събират в сръбския град в събота, за да обсъдят какво трябва да се направи, за да се размрази идеята за изграждане на граничен пункт между тях, съобщиха от общината в скалния град. На масата сядат кметът Борис Николов и сръбския му колега. В българската делегация е и депутатът от ГЕРБ Любомила Станиславова и експертът от Министерството на външните работи  Момчил Райчeвски.

За граничната връзка се работи от 20 години. Президентите на двете страни са подписали споразумение, има и решения на двете правителства. Въпреки това, инфраструктурата на пункта още не е изградена.

Пътят, който ще свързва двата града, ще преминава през старопланинския проход „Кадъ боаз”, използван още от римляните. Той ще скъси разстоянието между тях със 100 км. За да отидат в Княжевац сега, белоградчишките общинари ще трябва да изминат 120 км през ГКПП „Връшка чука”.

В прохода всяко лято от десетилетия се провежда събор на добросъседството. Тогава жителите на селата от двете гранични общини се събират в прохода за срещи и веселие. Те обаче не могат да се отдалечават от неговите предели.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай