Ректорът на Алма матер забранил празник на БСП в Екопарк – Екопарк –ВарнаВарна

Ректорът на Алма матер забранил празник на БСП в Екопарк – Екопарк –ВарнаВарна | StandartNews.com

Ректорът на Софийския университет проф. Иван Илчев забрани да се организира празник за варненци в „Екопарк" - Варна, който е на разпореждане на ВУЗ-а, съобщиха от местната централа на БСП. От кабинета си в София ректорът разпоредил устно да бъде отказан достъп до градината, защото е по инициатива на БСП. Илчев се позовал на текст, който забранява политическа дейност на територията на висшите училища, въпреки че във водените предварително разговори с екипа му такъв проблем не бил очертан. Аргументът му бил, че ще се прави предизборна агитация с мероприятието за Гергьовден.

Не е ясно защо г-н Илчев е решил, че ще се прави агитация след като в момента кампания за избори няма. Не е ясно и защо след като събития там са провеждали други политически сили за БСП това е забранено, заявяват от партията.

„На 6 май организираме пролетен празник за варненци. Избрахме екопарка, защото е подходящ за това. Поканихме Славка Калчева и варненски самодейни, и професионални състави, за да стане наистина празник. В последния момент, след като всичко е организирано, получаваме отказ да влезем на територията на парка. За каква агитация говори проф. Илчев – не зная, зная, че целта ни беше да организираме пролетен празник, а не митинг", обясни лидерът на БСП - Варна Борислав Гуцанов.

Той припомни още, че през 2008 г., като председател на Общински съвет- Варна, е подписал споразумение точно с проф. Илчев, с което е поел ангажимент територията на „Екопарк" - Варна да бъде включена в Общия устройствен план на града като изключителна зелена зона, за да не може там да се строи и варненци да имат още едно място за прекарване на свободното време сред природата. „Изпълнихме този ангажимент, а сега София ни връща жеста като забранява на хората от града достъп до парка", каза Борислав Гуцанов.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай