Прокопаха 4 метра към двамата затрупани миньори

Прокопаха 4 метра към двамата затрупани миньори | StandartNews.com

Благоевград. "4 метра са изкопани в новата обходна спасителна галерия за едно денонощие", заяви тази сутрин управителят на рудник „Ораново" Валери Манов.

Той уточни, че до момента се работи само ръчно, но по-късно през деня спасителите ще монтират верижен транспортьор, с който напредването ще става с по-бързи темпове. „Предстои да започнем да копаем наляво. В новата галерия движението става във формата на буквата „П". По този начин най-бързо ще стигнем до изработка „А" в 64-та галерия, където трябва да са двамата миньори, които издирваме", каза още Манов.

Вече десети ден не спират спасителните дейности в търсенето на 42-годишния Николай Михайлов и на 35-годишния Иван Лазаров, и двамата от село Крупник. На 16 юли след 09,30 часа огромни кални и скални маси се срутиха в 64-та галерия на мината. Часове по-късно бяха открити телата на загиналите въглекопачи Асен Стойнев, на 41 години, и на Христо Младенов, на 45 години.

Заради непрекъснатото свличане на кал и скални отломки във фаталната галерия комисия от експерти взе решение в късния следобед във вторник да се направи нова обходна галерия. През нея ще се стигне до лента „А", където се предполага, че са Николай и Иван. Надеждата е, че те са успели да се спасят от срутените маси и все още са живи.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай