Професори вдигат стена от римски тухли

Професори вдигат стена от римски тухли | StandartNews.com

Велико Търново. Близо 250 археолози и историци, световният елит сред учените изучаващи историята на древен Рим, сложиха подписите си на римски тухли от сурова глина в Свищов. С тухлите ще бъде изградена стена край древния град "Нове" в чест на 22-ия Световен Лимес конгрес, който се провежда от 6 до 11 септември в Русе. Форумът се провежда веднъж на 3 години и за пръв път негов домакин е България.

Организатор на събитието е Националният археологически институт с музей при БАН с ръководител доц. д-р Людмил Вагалински. Домакинството, спечелено в конкуренция с Германия, съвпада с обявеното намерение на България да кандидатства част от обектите по Дунавския лимес (границата на Римската империя) да бъдат включени в листата на ЮНЕСКО за световно културно-историческо наследство. Като един от най-атрактивните обекти по старата имперска граница, легионния град Нове предизвика интереса на делегатите на конгреса. В античното селище, учените бяха посрещнати от кмета на Община Свищов Станислав Благов, и реенакторите към Свищовския съвет по туризма.

Участниците в групата за възстановки представиха автентични занаяти – керамика, ковачество, приготвяне и дегустация на типични римски храни и напитки, както и строеви хватки на легионерите от славния Първи италийски легион. Учените преди това разгледаха и старата столица в която си избраха разходка из крепостта на Асеневци на Царевец.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай