Подпис бави строеж на храм в с. Изгрев

Подпис бави строеж на храм в с. Изгрев | StandartNews.com

Над 15 години жителите на благоевградското село Изгрев преследват мечтата си за собствен православен храм. В селището им никога не е имало църква, а те не спират да се борят това да се промени. Готови са да заделят от собствените си средства, за да сбъднат мечтата си. На финалната права са да получат земята, върху която ще вдигнат своя света обител, но един подпис бави вече половин година начинанието.

Инициативният комитет за изграждането на храма реши да купи терена, където ще се строи. Оказа се, че няма общински терен и затова харесали парцел, който е в горски фонд. Подали искане до земеделското министерство за закупуването на въпросната земя още през февруари тази година, а все още нямат никакъв отговор.

„Трябва някой от министерството само да сложи един подпис и да получим разрешение. Надяваме се, че скоро това ще се случи. В противен случай ще търсим съдействие от депутати от Благоевград за решаването на проблема", твърдят местни хора.

Щом се сдобият с терена, ще стартира строителството. За да не са принудени хората да се молят в храмове в други населени места. Преди години бе изготвен и макет на бъдещата църква, но липсата на средства не позволи да се започне градежът. Процедурата изисква промяна на предназначението на земята, където ще се построи бъдещият храм - от "горска стопанска територия" за "християнски православен храм".

Височината на църквата трябва да е до 8 метра, плътността на застрояване да е максимум 40%, а плътността на озеленяване – минимум 40%. Местните хора вече са решили храмът да бъде кръстен "Свети Иван Рилски". Те ще платят земята, но после ще търсят средства от общината и от дарители, за да построят храма.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай