Почетоха 110- годишнината от гибелта на Гоце

Почетоха 110- годишнината от гибелта на Гоце | StandartNews.com

 

Община Гоце Делчев организира вечер, посветена на 110-та годишнина от гибелта на патрона на града. - Гоце Делчев. Той загива от турски куршум на 4-ти май 1903 година в село Баница, но проявата бе изтеглена по-рано заради празниците.

В събитието участваха акад. Георги Марков, Иван Гранитски и краеведа Иван Марков. С песни, посветени на големия български революционер, се включиха певците и музикантите от Неврокопски ансамбъл за народни песни и танци.

В понеделник акад. Марков и Гранитски се срещнаха с ученици от ПМГ "Яне Сандански" и НПГ "Димитър Талев". Организирането на вечер в памет на Гоце Делчев е по идея на кмета на общината Владимир Москов. Основната цел е да се отдаде заслужената почит на Гоце Делчев, който в последните години не присъства в националния исторически календар по начина, който заслужава.

„Гоце Делчев е безспорен национален герой и може да бъде поставен редом до Васил Левски”, бе категоричното мнение на акад. Георги Марков. Той подчерта, че Гоце Делчев е бил не просто войвода и идеолог, а политик, държавник и интелектуалец, което го прави неповторима личност в историята на България. Краеведът Иван Марков също представи интересни данни от живота на Гоце Делчев, част от които се оказаха неизвестни до момента и за акад. Марков.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай