Петричани искат своя Света гора

Петричани искат своя Света гора | StandartNews.com

Инициативен комитет в Петрич обедини десетки петричани за изграждане на мемориален комплекс, който да свързва в пръстен исторически места в района. "Петричката Света гора" е името на проекта, който трябва да възкреси местностите Търна баир, "Дъновистка поляна", подстъпите към средновековната крепост "Гяур Калеси" и парковата зона „Виздол". Вече е готов проект за изграждане на православен кръст с височина 25 метра на Дъновистка поляна. Предвидено е и строителството на параклис, на зона за отдих и палатков лагер. Площта от над 9 декара е под разпореждането на две министерства, където са внесени запитвания и се очакват становищата им. Проектът за новата зона е на архитект Владимир Митрев, който оглавява Инициативния комитет.

Ще се търсят всички форми за финансиране – дарения и външно финансиране, кандидатстване по европейски проекти, заявиха инициаторите.

„Това е начало на нещо прекрасно, то ще спомогне за духовното ни израстване, защото Кръстът, който ще бди над Петрич, ще бъде израз на търпението, смирението и мъдростта", твърди архиерейският наместник на Петрич Ангел Кочев.
Кръстът ще се вижда от почти целия град, както и от околията. Предвижда се художествено и декоративно осветление, а пространството около мемориала ще бъде облагородено. Така местността ще е с културно-религиозен и исторически характер. Ще се обособи и туристическа зона с място за палатков лагер, чайна, кафе, място за контролиран огън. Ще се обособят атракциони, както и площадно пространство. „Целта е с нашата Света гора да привличаме и туристи от страната и чужбина. Градът ни ще стане по-привлекателен с реализирането на този атрактивен и важен за развитието на общината проект", категорични са петричани.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай